Midden-Nederland

Landgeiten aanwezig op Nationale geiten event 9 September 2023

Op 9 September is er weer een Nationaal Geiten Event georganiseerd in de IJsselhallen te Zwolle. Er is een beurs waar allerlei bedrijven die wat te maken hebben met de geiten sector zich presenteren. Daarnaast worden er een aantal geiten rassen gekeurd, het ging hier om Toggenburgers, Alpinegeiten, Witte en Bonte Melkgeiten, Nubischegeiten en Boergeiten. Er waren 2 demonstratie rassen, de dwerggeit en de Nederlandse Landgeit. Een mooie gelegenheid om ons ras onder de aandacht te brengen.

CAE/CL vrije keuring te Huizen

Op 2 September 2023 is de jaarlijkse “virusvrije” keuring te Huizen weer gehouden. Deze keuring vindt plaats op het terrein van de kinderboerderij. Dit bied kinderboerderijbezoekers de mogelijkheid om kennis te maken met ons prachtige ras.

CAE/CL Vrije Landgeitenkeuring 27 Augustus 2023 te Noordijk

Op zondag 27 augustus is er voor het eerst een “virusvrije” keuring gehouden in Noordijk (Neede). Er zijn een kleine 50 dieren gekeurd. Deelnemers kwamen uit de buurt van Neede maar ook uit Almere, Culemborg, Nijmegen en Balk. Het was een prachtige zonnige dag, de voorspelde onweersbuien bleven uit tot de keuring was afgerond. Naast de deelnemers waren er ook behoorlijk wat “overige” belangstellend. TV Gelderland was aanwezig en heeft voor de Regionale omroep een filmpje geschoten en enkele mensen geinterviewd.  Mooie reclame voor de Nederlands Land Geit. De keuring werd onderbroken door een gezamenlijke lunch waar ook geiten bitterballen geproefd konden worden. Deze vonden gretig aftrek. Al met al een geslaagde dag

Leden vergadering en stallentocht 10 Juni

10 Juni heeft Regio Midden haar leden vergadering en stallentocht gehouden.
Tijdens de leden vergadering hebben Erwin de With en Johan Lanting zich herkiesbaar gesteld als  respectievelijk secretaris en penningmeester van Regio Midden. Er waren geen tegen kandidaten.  De vergadering heeft de herbenoeming bekrachtigd.

Financieel verslag: het verslag is door de vergadering goed gekeurd. 

De vergadering, lunch en het eerste deel van de stallentocht vond plaats bij Erwin de With. Daar werden de aanwezige dieren bekeken en werd er een presentatie gehouden over uiervorm en het bekappen van de klauwen. Een en ander werd aan de hand van de aanwezige dieren toegelicht. Na de lunch vertrokken we naar Jorgen Munk, hij heeft een aantal dieren in de begrazing tevens loopt hij met een bok voor de bokkenkar. Er werd gedemonstreerd hoe je een bok optuigt en het trekken van de kar werd gedemonstreerd. Daarna gaf Hans Scheltinga uitleg over het keuren van een geit. Het was met ruim 20 deelnemers een gezellige dag.

Jeugdrubriek tijdens keuring in Oldenbroek 2023

Zoals bij de meeste van jullie wel bekend hebben wij vorig jaar tijdens de keuring in Oldenbroek voor het eerste een jeugdrubriek aan het programma toegevoegd. Naar aanleiding van het succes hiervan heeft het bestuur van de regio Midden-Nederland besloten om ook dit jaar de Jeugdrubriek weer in het programma op te nemen.

En net als vorig jaar staat bij deze rubriek de combinatie kind en geit centraal en zal niet de geit beoordeeld worden, zoals bij de reguliere keuring wel het geval is.

Nog even de punten van deze rubriek op een rijtje:

De jeugdrubriek is voor kinderen tot en met 15 jaar en de kinderen mogen zelf bepalen of ze met een lam of een volwassen geit de ring in gaan. Wij vragen aan de ouders/verzorgers om te bepalen of het gekozen dier geschikt is om door het kind te worden meegenomen. We willen natuurlijk geen ongelukken met een voor het kind te sterk of te schichtig dier. Zoals gezegd zal het dus bij deze rubriek niet gaan om het dier, maar om de combinatie die het kind en het dier samen vormen. De “keurmeester” zal ze samen een rondje door de ring laten lopen en de jeugdige begeleider vragen te vertellen welke band zij hebben met het dier dat is meegenomen. De kinderen krijgen de kans om hun dier op eigen wijze te tonen aan het publiek, dat kan zijn mooi gekamd of met een kunstje maar een mooi verhaal is ook heel leuk! In een ontspannen en gemoedelijke sfeer willen wij met deze rubriek de kinderen een kans geven om ook mee te doen aan de keuringsdag.

Voor de allerjongste deelnemers zal het misschien heel spannend zijn om alleen de ring in te gaan. Zij mogen begeleid worden.

Het ligt in de planning om deze rubriek aan het eind van de ochtend, voor de lunch in het programma op te nemen.

Q-koorts gevaccineerd zijn:Uiteraard dienende dieren die meedoen aan de jeugdrubriek Q-koorts geent te zijn en aan de voorwaarden te voldoen waaraan ook de dieren die aan de reguliere keuring deelnemen dienen te voldoen

Aanmelden: Kinderen die deel willen nemen kunnen tot 19 augustus worden aangemeld per e-mail aan Danielle Beltman daniellevnvn@live.nl o.v.v de naam en de leeftijd van het kind en met de naam en leeftijd en oornummer van het dier dat wordt meegenomen. Alle kinderen die deelnemen krijgen na afloop een klein cadeautje, waarmee zij ’s middags nog deel kunnen nemen aan een gezellige knutselworkshop. Deelname aan deze rubriek is gratis

Tot 9 september

Dia,Danielle en Erika

Keuring Oldebroek September 2022

Zaterdag 10 September is de Landgeiten keuring Regio Midden gehouden. We waren weer te gast bij Boerderijmuseum De Bovenstreek te Oldenbroek.  Met ruim 90 ingeschreven dieren was er veel te zien. Het was qua weer een mooie dag.  Ook was er volop publiek, niet alleen geitenhouders maar ook bezoekers aan het Boerderijmuseum kwamen de dieren bewonderen. Johan Vennedunker werd geintervieuwd door een lokale omroep en hield een mooi praatje om de landgeit te promoten. Nieuw op de keuring was de jeugdrubriek. Hier konden kinderen een geit tonen, en er wat over vertellen. Sommige kinderen hadden hun geiten zelfs truukjes geleerd.  Deze rubriek is een uitgelezen kans om kinderen bij de geiten hobby van hun ouders of opa’s en oma’s te betrekken. En zo toekomstige geitenhouders te enthousiasmeren. 

Jeugdrubriek tijdens keuring in Oldebroek

Met name vorig jaar viel het op dat er veel kinderen aanwezig waren bij de keuring in Oldebroek. En veel van die kinderen wilden ook heel graag zelf even met een geit de ring in.
De jeugd heeft de toekomst. Toch? En daarom hebben wij besloten om dit jaar eens een keer een jeugdrubriek aan het programma van de keuring in Oldebroek toe te voegen.

Bij deze rubriek staat de combinatie kind en geit centraal en zal niet de geit beoordeeld worden, zoals dat bij de reguliere keuring wel het geval is.

De jeugdrubriek is voor kinderen tot en met 15 jaar en de kinderen mogen zelf bepalen of ze met een lam of een volwassen geit de ring in gaan. Wij vragen aan de ouders/verzorgers om te bepalen of het gekozen dier geschikt is om door het kind te worden meegenomen. We willen natuurlijk geen ongelukken met voor het kind te sterke of te schichtige dieren.
Zoals gezegd zal het dus bij deze rubriek niet gaan om het dier, maar om de combinatie die het kind en het dier samen vormen. De ‘keurmeester’ zal ze samen een rondje door de ring laten lopen en de jeugdige begeleider vragen te vertellen welke band zij hebben met het dier dat is meegenomen. De kinderen krijgen de kans om hun dier op eigen wijze te tonen aan het publiek, dat kan zijn mooi gekamd of met een kunstje maar een mooi verhaal is ook heel leuk! In een ontspannen en gemoedelijke sfeer willen wij met deze rubriek de kinderen de kans geven om ook mee te doen aan de keuringsdag.

Voor de allerjongste deelnemers zal het misschien heel spannend zijn om alleen de ring in te gaan. Zij mogen dan uiteraard begeleid worden door een ouder/verzorger.

Het ligt in de planning om deze rubriek aan het eind van het reguliere ochtendprogramma, vóór de lunch in het programma op te nemen.

Uiteraard dienen de dieren die meedoen aan de jeugdrubriek Q-koorts geënt te zijn en aan de voorwaarden te voldoen waaraan ook de dieren die aan de reguliere keuring deelnemen dienen te voldoen. Omdat de jeugdrubriek niet gelijktijdig met de reguliere keuring zal zijn, kunnen dieren die officieel gekeurd zullen worden ook tijdens de jeugdrubriek worden ingezet.

Kinderen die aan deze rubriek willen deelnemen kunnen uiterlijk 15 augustus worden aangemeld via daniellevnvn@live.nl o.v.v. de naam en leeftijd en met de naam en leeftijd van het dier dat wordt meegenomen.

Alle kinderen die deelnemen krijgen na afloop een klein cadeautje waarmee zij ’s middags nog deel kunnen nemen aan een gezellige knutsel workshop.

Deelname aan deze rubriek is gratis.

Tot 10 september.

Dia, Daniëlle en Erika

Landgeiten op de Country Fair in Aalten

Na een aantal jaren afwezigheid, door Corona was er dit jaar weer een Country Fair in Aalten. Tijdens de fair zijn er behalve veel stands ook een hoop dieren te zien. Allerlei verenigingen presenteren hier hun dieren. Hat gaat om verschillende soorten paarden, honden, kippen koeien schapen en natuurlijk geiten. Dit jaar heeft “Midden Nederland” de stand op de fair verzorgd. Bezoekers konden de langgeiten bekijken in de schapen/geiten tent. Maar ook tijdens de ras presentatie in de grote arena. Zo hebben we ons mooie ras weer onder de aandacht gebracht.

Vergadering en excursie Midden Nederland Mei 2022

Leden vergadering Midden Nederland 2022.

Op 7 Mei heeft Regio Midden voor het eerst sinds de Corona pandemie weer een ledenvergadering en excursie gehouden. De vergadering was in Hellendoorn bij de voorzitter thuis. De termijn van Piet Enserink als voorzitter loopt dit jaar af. Hij heeft zich opnieuw kandidaat gesteld en is unaniem voor een nieuwe termijn van 4 jaar aangenomen. Johan Lanting presenteerde de jaarrekening en deze is na een kleine aanpassing van de begroting aangenomen. Johan en Tiny Vennedunker waren tijdens de vergadering aanwezig om vragen met betrekking tot het gebruik van Zooeasy te beantwoorden.  Met name met betrekking tot de zoekfuncties in het programma hebben zij het één en ander kunnen verduidelijken. Mirjam van de Laan en Alex de Wilde zijn tijdens de Corona crisis afgetreden als secretaris en penningmeester van het bestuur daar kon toen weinig aandacht aan besteed worden. Tijdens deze vergadering zijn zij met een kleine attentie bedankt voor hun inzet. Na de vergadering zijn de geiten van Piet bekeken en hebben we onder het genot van een kom huisgemaakte soep (met dank aan de vrouw van Piet) van de lunch genoten. Na de lunch zijn we vertrokken naar Wim en Ida Bannink, zij hebben een begrazingsbedrijf, waar ze naast ponies ezels en schapen ook grote groepen landgeiten (en kruisingen) gebruiken om natuurgebieden te beheren. De bokken en geiten stonden op twee locaties en deze hebben we allebij bezocht. Het was een leuke dag met mooi weer en veel geitenpraat.

Keuring Nederlandse landgeiten door de regio Midden Nederland

Op zaterdag 11 september 2021 zal in Oldebroek weer de jaarlijkse landgeitenkeuring worden gehouden. Het terrein van het Boerderijmuseum zal dan weer ingericht worden voor de keuring. De belangrijkste voorbereidingen zijn weer getroffen. Nu maar hopen dat het Covid-virus ons niet gaat dwarsbomen.

We hopen dat veel leden uit onze regio en de overige regio’s de weg zullen vinden met hun dieren naar deze keuring. De sluitingsdatum voor de inschrijving is 27 augustus. Op deze website, onder de kop Keuringen, is alle verdere informatie te vinden, inclusief de benodigde formulieren.

Mochten er vragen en onduidelijkheden zijn of heb je hulp nodig bij het inschrijven neem dan contact op met een van de contactpersonen. Hun namen en telefoonnummers staan ook op deze website bij de regio Midden Nederland.

 

 

Agenda 2024

Ledenvergadering en stallentocht 22 juni.   meer informatie volgt

CAE/CL (virus-)vrijekeuring 25 augustus    Horstmanweg 1a Neede

Keuring Midden Nederland 14 september  nieuwe lokatie: Apeldoornsestraat 193, Garderen

 

Bestuur

 

Voorzitter:
Piet Enserink
Hellendoorn
tel: 06-42336964
email: pietenserink@outlook.com

Secretaris:
Erwin de With
Neede
tel: 0545-275686
email: dewitherwin@gmail.com

Penningmeester:

Johan Lanting
Geesteren
tel:06-21200288
email: j.lanting67@live.nl

 
Regiocontactpersonen:

Regio A: Twente, Achterhoek, Salland
Bert Grotentraast, 
tel: 0625572900
email: bgrotentraast@gmail.com,

Regio B: Noord Veluwe, Noordwest Overijssel, Noordoostpolder, Noord Flevoland.
Alex en Daniëlle Beltman, telefoon:
06-10926748

Regio C: Zuid Veluwe, Betuwe, Utrecht, Zuid Flevoland
Ben Wouters, telefoon:
0481-377076