Drenthe

Buitenfestival Drouwen 15 september

Het Buitenfestival bij Buitencentrum Boomkroonpad betekent een gezellige dag in het bos met allerlei activiteiten voor jong en oud.

Onze Landgeitenfokkersclub is er ook met een paar geiten. Kom gerust even langs. Het is een heel gezellige dag met allerlei kraampjes door het bos en helemaal gratis.

Op de eerste zonnige zaterdag van dit jaar: winterwandeling in Kropswolde

Winterwandeling bij Kropswolde met de Drentse afdeling van de landgeitenfokkersclub op zaterdag 2 maart 2024

De windmolen speelt een rol bij het op peil houden van de waterstand.

We werden ontvangen in een restaurant op palen, “de Leine” aan het Zuidlaardermeer.
Bij een jachthaven met zomerverblijven voor recreanten. Het uitzicht was fantastisch mede omdat het weer eindelijk mooi was. Zon en 13 graden, geen harde wind.
Er verzamelden zich 16 leden bij het restaurant, 2 leden hadden zich afgemeld. De gids vandaag is onze voorzitter Bert Bouwman voor wie dit een onderdeel is van zijn werk.
Na de koffie of thee gingen we aan de wandel, deels op laarzen, deels op wandelschoenen. Het pad was hier en daar modderig maar niet kletsnat (meer).
In dit gebied “Leinwijk” maken de landbouwgronden langzaamaan plaats voor een vloedmoeras, zo was het gebied rond het Zuidlaardermeer oorspronkelijk.

 

Dit landschap maakt deel uit van het beekdal systeem van de rivier de Hunze. Het moeras functioneert als een natuurlijke zuiveringsinstallatie voor het Zuidlaardermeer. Het beheer van het gebied is in handen van “Het Groninger Landschap” We zagen ook afgeknaagde berkenbomen als teken dat er bevers leven in het gebied.

Er lopen wandel en fietspaden langs en door.
Een mooie stop was de uitzichttoren

We gingen vervolgens naar de kudde die het verste wegliep. Het Groninger Landschap wil bij voorkeur kuddes landgeiten met wildkleur. Aan het fokken van mooie wildkleurgeiten wordt nu gewerkt. Dat is nog niet eenvoudig.

Om de geiten te vangen en te controleren wordt soms hooi en biks op een vangplaats gevoerd. Maar de geiten lopen in principe altijd buiten. Als de lammeren geboren zijn (pas in mei ivm warmte en meer voedsel), kan het dus wel eens gebeuren dat een vos er met een jong vandoor gaat; de geiten hebben geen plek waar ze binnen staan.
Naast de geiten die een heel ruim gebied hebben om te grazen zijn er op dit moment veel ganzen.
We lopen een andere weg terug door het weiland van de 2e kudde.

Sommige geiten zijn heel tam omdat ze bij mensen zijn opgegroeid, zij komen gewoon naar je toe. De geiten zagen er prima uit. Om het weiland uit te komen moesten we over het hek, geen probleem, het leek wel net als thuis; landgeitenfokkers houden van klimmen net als hun geiten.

Onderweg werd geanimeerd gepraat over de stand van de eigen en andermans geiten. De geboortegolf was nog maar aan het begin. Een deel van de leden fokte dit jaar niet om verschillende redenen. Vaak voorkomend: ”ik vind het zo moeilijk om dieren weg te doen maar ik kan ook niet alles houden, dat wordt teveel; dus dit jaar maar niet fokken”. Of de stal is te klein dat gaat niet. Ook wolfwerende maatregelen kwamen aan de orde. Het is erg afhankelijk van de situatie hoe hiermee omgegaan wordt. Perfecte bescherming bestaat niet.{Eén lid had de materiaal subsidie tot haar verbazing na een paar weken al binnen, het ging om €2000,- (voor een koppel van 18 geiten)}.
Sommigen leden hadden al wel lammeren soms met bijhorende zorgen, zoals de opvang van een drieling.

Vijf kilometer gesprekken tussen 16 mensen laat zich niet samenvatten maar geanimeerd was het. De liefde voor de natuur en de landgeit gaf veel saamhorigheid.

Florien van Heest

Nieuwsbrief met de agenda 2024

 

Ons jaarprogramma 2024 is weer rond. in deze nieuwsbrief lezen jullie wat we doen dit jaar.

Vergeet vooral de winterwandeling op 2 maart in Kropswolde niet. het belooft een mooie wandeling te worden in een prachtig natuurgebied. We gaan er op zoek naar twee kuddes met landgeiten.

De nieuwsbrief is online te lezen en als als PDF te downloaden: landgeitenfokkersclubdrenthe.

 

 

Keuring Zwinderen

De keuring in Zwinderen werd verrast met een bezoek van RTV Drenthe die er een mooi item van maakte dat hier te zien is.

De uitslagen van deze keuring vind je hieronder:

Tien juni een warme en geslaagde middag op de Havelterberg

Op 10 juni een symposium van de landgeitenfokkersclub van regio Drenthe.
Het afspraakpunt was een theehuis vlakbij de schaapkooi waar we (12 leden) eerst wat dronken. We bezochten de schaapskudde op de Havelterberg die ook wat landgeiten in de kuddes met schapen hebben.

 

De schaapskooi en het gebied

We kregen uitleg van een vrouwelijke schaapherder mevr. Paula Wijtmans, die ook wat vertelde over de historie van het gebied. De Havelterberg is ontstaan tijdens de éen na laatste ijstijd bijvoorbeeld.

Het gebied is in de tweede wereldoorlog door de Duitsers bewerkt om er een vliegveld van te maken. Zo ver is het niet gekomen. Inmiddels groeit de gevlekte roze orchis tussen 2 wallen in waar hangaars zouden komen. Er zijn kraters door bominslagen (lijken net ronde natuurlijke vennetjes) waar nu water instaat, vooral als de bodem van leem is.

Het gebied is deels van staatsbos beheer, deels van natuurmonumenten, deels van defensie en er zijn nog stukjes van particulieren. Dat maakt het beheer niet altijd makkelijk.

De wolf

Er is veel kennis over de wolf doordat hij in de buurt zit en zo nu en dan toeslaat. Om de weide bij de schaapskooi zit wolf-werend schrikdraad. Een kudde jonge paardenhengsten is na 2 aanvallen verplaatst. Normaal gesproken zouden de oudere paarden de wolven verjagen, de jonge dieren slaan echter op de vlucht waardoor de wolf juist gaat jagen.

De herder heeft groot respect voor de kaken van de wolf, hij is heel sterk en kan zo een schapenschedel verbrijzelen.

Een verhaal van de Veluwe: eenmaal hebben 2 wolven een schaap uit een kudde gepakt terwijl die gehoed werd. De betrokken herder heeft de honden bij zich gehouden en is rustig verder getrokken met de andere schapen. Achteraf bleek dat er nog een derde wolf op de uitkijk stond. Een heftig verhaal.

Geiten zijn veel minder volgzaam dan schapen en als schepers vragen ze zich af of bijvoorbeeld de gecastreerde bok (hamel) met zijn grote horens de wolven op afstand zou kunnen houden.

Rondwandeling

We kunnen niet meer met de kudde de heide op vanwege de warmte. De kudde is ’s morgens om half 7 al op pad geweest en inmiddels terug bij de schaapkooi. We maken wel een rondwandeling op het terrein. Gelukkig over paden die merendeels in de schaduw liggen. Op een gegeven moment hebben we ineens een mooi uitzicht over de Havelter-heide vanaf een wat hoger gelegen punt. Langs 2 hunebedden; de Duitsers hadden 1 ervan begraven want hij stond in de weg op het aan te leggen vliegveld, maar die is snel na de oorlog weer opgegraven.

Bij een eikenboom die slecht in het blad zit en een soort jas van zijde om de stam heeft hielden we even stil. Een bijzonder soort rups, een kleine groene (nu eens niet de eikenprocessierups) veroorzaakt deze verschijnselen. De eikenboom heeft minder weerstand doordat hij minder looizuur aanmaakt in de bladeren (stikstofprobleem) waardoor die rups de boom veel erger aantast. Toch kon de boom later in het jaar nog herstellen volgens de scheper.

Aan het eind is er nog gelegenheid voor vragen, de kudde staat inmiddels op stal.

Het was een boeiende middag met genoeg ruimte om al wandelend met elkaar de stand van de geiten in eigen stal te bespreken.

We bedanken de scheper hartelijk en lopen terug naar het theehuis om onze gesprekken voort te zetten tijdens een hapje en een drankje.

Florien van de Sikkenbrug

Een bijzondere middag over minder in plaats van meer

Op zaterdag middag 24 september was het jaarlijkse symposium voor de landgeiten. Het thema was klauwverzorging. Het vond plaats bij Jaap Mekel in Ravenswoud, dat ligt net in Friesland vlakbij Smilde. Op het terrein van Jaap was een stuk overdekt met een groot zeil, er stonden strobalen en stoelen en er was stroom voor de presentatie. Een zeer passende omgeving dus. We werden ontvangen met koffie, thee, cake en koek.

Dierenarts Margit Groeneveld heeft als favoriet dier de geit. Dat komt goed uit voor ons. Vooral de hobbygeitenhouders interesseren haar.

Eerst legde Margit uit hoe de klauw er van binnen uitziet en wat de zwakke plekken zijn.

Daarna kwam duidelijk naar voren dat het bekappen zoals we dat altijd deden (elke 3 maanden? voor de keuring?) ter discussie staat. De geiten hebben een natuurlijk patroon van afslijten. Als ze normaal lopen- niet kreupel zijn – is er waarschijnlijk geen reden om iets aan de hoeven te doen. Een ander gezichtspunt dat ook vorig jaar wel even voorbijgekomen was.

De verschillende oorzaken van kreupelheid:

  • Rotkreupel (vooral bij schapen, geiten kunnen het wel overbrengen maar zijn minder gevoelig ervoor)
  • Wittelijn problemen of een abces (overgang bot naar de hoef)
  • Granuloma’s/tylomen (groeisels onder de zool of in de tussenruimte )
  • CCDD (meer bij bedrijven Contagious Caprine digital dermatitis, een besmettelijke vorm van huidontsteking tussen de tenen van de hoeven ) waarbij je plekken ziet aan de zool met abcessen en wildvlees vorming
  • CAE  (nb niet in de klauw maar in de gewrichten)

Wanneer wel bekappen:

  • Voorkomen van pijnlijk afscheuren van overgroei
  • Vergroeiing (verkeerde poot- of klauwstand)

Let op bij het weghalen van hoorn: druk op de klauw zorgt voor extra hoorn aanmaak. Maar de zool is niet het gewicht dragende deel, dat is de buitenwand. De vorming van de hoef en de hoorn heeft ook te maken met de voeding. Bij te zware geiten doen zich  sneller klauwproblemen voor.

Naast de voeding is ook het aanbod van mineralen zoals zink mangaan en biotine (vitamine B8) belangrijk voor gezonde hoornvorming. Er zijn meer mineralen die ook een rol spelen bij de algemene gezondheid. IJzer is nodig maar houdt soms de opname van andere mineralen (selenium, jodium, koper) tegen.

Na de theorie de praktijk. Een gezonde geit van Jaap werd bekeken. Wel wat losse hoorn aan de buitenrand maar geen reden om dat weg te halen, gewoon laten zitten.

Toen een geit die een slechte stand van de poten had. Overgenomen in juni door Jaap uit een koppel dat in de begrazing had gelopen.  De klauwen waren misvormd geraakt, het bot had zich erop aangepast. Toch liep de geit na de bekapping wel beter. Je moet dan maandelijks verzorging doen tot je het best mogelijke resultaat hebt bereikt. Het komt in zo’n geval waarschijnlijk niet meer helemaal goed.

Daarna rondwandeling over het terrein van Jaap. In 1996 aangekocht, landbouwgrond teruggegeven aan de natuur. Een bewust beleid. Voor hun nieuwgebouwde energievriendelijke huis een ven uitgegraven in de leemgrond. Tijdens het vertellen over de veranderingen zo nu en dan luid gekwaak van boomkikkers. Jaap ving een kleintje en later een middelgrote, felgroen, een prachtig dier dat je eerder in de tropen zou verwachten.
Hij heeft een mesthoop waar elk jaar de ringslangen eieren komen leggen uit de hele omgeving. Om amfibieën aan te trekken moet je een vijver hebben zonder vis.

Uiteindelijk bracht een heerlijke BBQ lucht ons bij een gebraden hamburger, met ui en sla, terug in de tent.
Wat een boeiende en gezellige middag. Bedankt voor het organiseren.

Florien van Heest van de Sikkenbrug

Landgeitenfokkersclub Drenthe op het Buitenfestival in Drouwen

Landgeitenfokkersclub Drenthe stond met een PR stand op het Buitenfestival in Drouwen. Jans Kelder had drie heel makke en aaibare geiten meegenomen. De aanwezige kinderen hebben ze flink verwend met brokjes.  Door het buiige weer was het helaas niet erg druk.

24 september symposium KLAUWVERZORGING

Op 24 september houden we een symposium met als hoofdonderwerp: KLAUWVERZORGING

Dierenarts Margit Groeneveld weet alles over klauwverzorging en hoe je dat het beste doet. Zij is specialiste als het om geiten gaat.
We gaan ook een aantal geiten bekijken die nagenoeg nooit bekapt worden. Hoe gaat dat?

Na de presentatie leidt Jaap Mekel ons rond op zijn terrein en vertelt wat er op zijn terrein is te zien en over hoe hij zijn terrein beheert. Boomkikkers zien we wellicht ook!

Locatie: Bij Jaap Mekel, Meester Lokstraat 55, 8427 RE Ravenswoud
Tijd: 13.00  – 17.00 uur

Graag voor 20 september opgeven bij Hilda Kort.

Ontspannen keuring in Zwinderen

Dit jaar werden er in Zwinderen 105 dieren ter keuring aangeboden. Er werd in drie ringen gekeurd. Er was dus genoeg tijd om de dieren goed te beoordelen. De uitslag vind je in het volgende overzicht:

Het overzicht is hier te downloaden.

Foto`s: Gert Beltman

Keuring in Zwinderen

27 augustus is het weer zover: onze jaarlijkse geitenkeuring. Net als vorig jaar is de keuring in Zwinderen.
We hopen weer veel leden te kunnen begroeten op onze keuring. Doe je mee? Geef je dan op vóór 6 augustus.
Opgeven
kan via

  • het inschrijfformulier in de DNL nr 2, opsturen aan Inge van Rijssen, Hoofdstraat 8, 7921 AL  Zuidwolde (Dr)
  • het inschrijfformulier op deze website (downloaden, invullen en opsturen). Het formulier opsturen naar Inge van Rijssen: rijssen66@gmail.com

Betaling op: NL 64 RBRB 0706 5804 43 tnv Landgeitenfokkersclub
Drenthe

Agenda 2025

  • 16, 17 en 18 januari 2025 | de Noordshow in Hardenberg Lees meer

Bestuur

 

Voorzitter:
Bert Bouwman
Annen
06 2707 5745

Secretaris:
Alineke Botter
Zwartemeer
06 1532 5022

Penningmeester:
Bert Snippe
Zuidwolde
06 5425 6270
 
Bestuursleden:
Leon van Eersel

Barger-Compascuum
06 2695 8031

Florien van Heest
Odoornerveen
06 5325 5098