Zuid-Nederland
Regio Zeeland, Noord-Brabant, Limburg en Belgische leden.
Wandeling naar In den Bockenreyder
Nadat het een paar jaar niet door was gegaan, hadden we zaterdag 20 januari weer de nieuwjaarswandeling van regio Zuid. Beste wensen allemaal voor 2024!
We waren dit jaar welkom bij William Schalkx in Baarschot. Na een bakje koffie, thee en een lekker stukje zelfgemaakte appeltaart met slagroom zijn we naar de geiten gaan kijken. Ook hun grote en nieuwsgierige bok Willy van d’Ouwe Brouwerij stond vooraan in de wei engenoot van de aandacht. De geiten stonden niet alleen in de wei bij het huis van William, maar ook een stukje verderop in een wei bij boerderijwinkel ‘Wieks’.
Na daar even gekeken te hebben, zijn we vanaf daar doorgelopen naar Herberg Ín den Bockenreyder’ op Landgoed ‘de Utrecht’ in Esbeek. Een mooie route langs het Goorven, de Flaes en de Flaestoren (die helaas niet open was).
Het was goed toeven daar, lekker warm, een drankje, een boterham met een gebakken eitje en vooral veel kletsen met elkaar.
Op de terugweg zijn we door Landgoed de Utrecht gelopen en hebben we het stroompje ‘de Reusel’ gevolgd. Toen we weer in Baarschot aankwamen hebben we nog erwtensoep, groentesoep en knoflooksoep gegeten en daarna is iedereen voldaan naar huis gegaan.
Het was een heerlijke dag vol gezelliggeit!
Het stokje overdragen.
Bij deze wil ik namens Yuverta Eindhoven het stokje oppakken om als eerste iets leuks te schrijven over onze landgeiten. Daarna geef ik het stokje weer door aan een ander binnen de vereniging om samen tot leuke verhalen te komen.
Ik ben docent Dierverzorging bij Yuverta Eindhoven en ik wil jullie graag meenemen en iets vertellen over onze mooie schoolgeiten. Deze ook wel bekend staan binnen de school als “de dames”.
Bij ons op school hebben we een knap stel geiten en onze dames zijn bij veel leerlingen geliefd. Voor de nieuwe leerlingen komen de dames imposant over met hun maat en grote horens. Maar naar de eerste les in de weide zijn ze vaak al helemaal om.
Want wat is nu leuker dan te knuffelen met deze knappe meiden en ze een lekkere borstelbeurt te geven. En de dames, die vinden het allemaal wel prima. Helemaal als er iets lekkers tegenover staat, natuurlijk, want bij een geit gaat de liefde door de maag.
Voor de oudere leerlingen wordt de uitdaging wel wat groter. Zij gaan met ze aan de wandel (en andersom), doen de gezondheid check en bekappen met de juf de klauwen. En soms, soms doen we gewoon een spelletje met ze. Gewoon voor de fun.
Onze dames weten al snel hoe een leerling in elkaar steekt. Van een afstandje kijken ze een voor een de leerlingen na om te kijken bij wie ze het beste door de poort kunnen glippen. Want wat is er nu leuker dan een groep leerlingen achter je aan te laten rennen en van de vrijheid te genieten. Totdat in de verte het magische geluid van een emmer brokken weerklinkt en het tijd is om weer terug naar de weide te keren.
Ook tijdens de praktijklessen zijn de dames ook zeker nooit saai. Bij de ene leerling gaan ze liggen, bij de ander gaan ze trekken en bij weer een ander lopen ze als een brave hond met een los touwtje ernaast.
Ze zijn een spiegel van de leerling en dat maakt het werken met deze geiten zo mooi.
Ze leren onze leerlingen rust te bewaren, zelfvertrouwen te vergroten, omgaan met frustratie en doorzettingsvermogen. Maar ook het vooruitdenken, plannen, samenwerken en om niet te vergeten het poep scheppen.
Waarschijnlijk ben ik als geitenliefhebber enorm bevooroordeeld. Want als je het mij vraagt zijn onze geiten gewoon de leukste dieren van heel de school. Maar misschien nog wel belangrijker, onze beste leermeesters.
Bedankt voor het lezen van mij stukje. Ik hoop dat ik jullie een beetje een kijk heb kunnen geven over de waarde van onze dames voor ons als school
Bij deze geef ik het stokje door aan Laura van Dam om het volgende stukje te schrijven
Groetjes Angelique
Toevalligheden
Het leven hangt van toevalligheden aan elkaar. Als Mark niet toevallig Wilma activiteiten leidster van de Zorgboog te Aarle Rixtel was tegen gekomen, waren wij met de landgeitenclub nooit op hun activiteit geweest. Wilma kent Mark van de plek bij hun boerderij waar altijd Landgeitenbokken buiten staan. Ze heeft Mark gevraagd of wij niet aanwezig kunnen zijn op de kerstmiddag bij de zorginstelling Mariëngaarde, en zo gaat het dan binnen onze club, er wordt een app uitgezet en daar komen vele reacties op.
Wij zijn uiteindelijk met 12 personen, 4 karren, 5 volwassen bokken en een aantal jonge bokken naar Mariëngaarde geweest. Iedereen was in Charles Dickensstijl verkleed, terwijl het koor Inviite uit Deurne optrad hebben wij met de karren en bokken rondes gelopen langs de bewoners. Daarnaast was een hoek ingericht waar de bewoners met een bok op de foto konden.
Wij als leek zagen niet zoveel reactie bij de bewoners, maar de activiteiten leidster vertelde ons dat de bewoners het heel leuk hadden gevonden anders waren ze al lang vertrokken. Verder was de fotoclub uit Aarle Rixtel aanwezig die vele mooie foto`s van deze middag hadden gemaakt. Nadien hebben we gezamenlijk een lekker frietje verorberd en zijn met een voldaan gevoel huiswaarts gegaan.
Toon van Hout
Kerstviering Mariëngaarde Aarle-Rixtel
In de zomer werd ik aangesproken door een mevrouw of ik met de bokkenwagen 16 december voor wat aankleding wilde zorgen bij een verzorgingstehuis.
In dit tehuis zitten mensen met een niet aangeboren hersenletsel. Ik zei meteen dat ik dat graag wilde doen.
De middag zou staan in het teken van Dickens.
Toen ik dit op de bokkenwagen app zetten en op de app groep van regio zuid reageerde er meteen spontaan een groep liefhebbers van geiten die mee wilde doen. We lopen wel vaker optochten, maar dit is altijd in boeren stijl. Dus kleding voor dit evenement hadden we niet, maar dit was zo geregeld. Iedereen deed hard z’n best om aan kleding te komen, er werd gekeken op marktplaats en kringlopen werden bezocht. Ook hadden sommige nog kleren op zolder.
Leuk om te zien dat iedereen zo enthousiast is om het plaatje zo mooi mogelijk te maken.
De bewoners van de zorginstelling hebben een onvergetelijke dag beleefd en wij kijken tevreden hier aan terug. Geniet van het filmpje en misschien tot de volgende keer.
Groetjes Mark
Foutje bedankt
Hoi allemaal!
Wij zijn Jan Bissels en Aniek de Laat-Pierlo; vrij nieuwe fokkers binnen het stamboek (voorheen wel jaren gefokt met stamboekloze dieren). Jan had al 2 landgeiten, toen ik 16 jaar geleden, als 17 jarige, bij hem kwam om de paarden mee te verzorgen.
Onze bok Frits was helaas stamboekloos en hem hebben we in 2021 laten castreren na de aankoop van 2 gekeurde geitjes. Deze twee kochten we bij Arjan en Monique van der Spank (VAN ‘T SKÔNSTE PLEKSKE).) . Ze waren beide gedekt door Azul van het Abenschot. In 2022 zijn uit die combinatie onze Bobbi (uit Uma van Salau) en Bibi (uit Yente van Salau) geboren. Deze hebben we gehouden en hebben gekozen voor de stalnaam ”van de haffertsestraat”. Bobbi kreeg “Goed” op de keuring en Bibi zelfs “Zeer Goed”.
In juli kochten we daar Barend from Snowville bij, gefokt door Leon van Eersel. Barend heeft tot de keuring van 3 september bij de dames gelopen. Barend groeide vrij groot en wat lang uit, niet helemaal passend bij onze geiten en ons fokdoel. Hij werd op de keuring dan ook beoordeeld met “Voldoende”.
Op de keuring kwamen we Inez Kooij tegen. Zij had 2 bokjes bij zich waaronder Beer van de Leliaard; een mooi compact bokje met een fraai koppie. Deze paste wat beter bij onze geiten. We kochten hem ter plekke.
Eind september kwam hij bij ons wonen. De bedoeling was om met hem te fokken dus Barend werd bij Frits gezet, de dames gingen apart en de jonge geitjes werden gespeend.
Echter werden onze geiten eind december toch wel erg dik… Jan en ik ging tellen en bedachten ons toch dat dan nog Barend de papa zou kunnen zijn. Hij had immers van juli tot september (!) bij de meisjes gelopen. Als ze van Beer drachtig waren, kon dat pas vanaf februari.
Maar jawel.. 27 december beviel Uma van een drieling, 3 geitjes! Al snel volgen de dochter Bobbi die 1 geitje kreeg. Daarna Yente met een bokje en een geitje en als laatste Bibi met ook een bokje en een geitje. Alle 8 kerngezond! Gelukkig, het was immers niet de bedoeling dat de jongste geiten al gedekt werden.
Inmiddels zijn er 5 geitjes verkocht. Eind maart zullen ze gaan grazen in het Gooische natuurgebied. Eén geitje gaan we houden (welke dat wordt, wordt nog kiezen). De 2 bokjes staan intussen op Marktplaats.
Hopelijk mag Beer rond september/ oktober weer bij de dames en zullen we dus pas in 2024 zijn eerste nakomelingen gaan verwelkomen.
We wisten het al: een geit blijft een geit en een geit doet wat hij/zij wil!
Jan, Aniek en de geitenboerderij
Vertel iets over jezelf:
Recent hebben we de vraag gesteld aan de leden van zuid: “heb je een leuk verhaal of wil je iets over jezelf vertellen, laat het ons weten”.
Hieronder een leuk stukje wat we ontvingen van Marieke Kodde van de Koddekudde
Online werd een oproep geplaatst door een fotozaak waar een cursist van ons schapen drijven werkt. De vraag was om met een zo bijzonder mogelijk huisdier op de foto te willen zetten. Zij had voor mijn bok niet lang daarvoor een prachtige halsband met leiband, voor om mijn middel, gemaakt zodat ik er makkelijker mee kan lopen in optochten waar we nog weleens aan deelnemen.
Dus mijn reactie was gekscherend dat mijn bijzondere huisdier Nederlandse Landgeiten waren met een foto van mijn kudde. Nooit gedacht te winnen natuurlijk, maar jawel, het bericht kwam dat we gewonnen hadden en naar de studio mochten komen. Alleen was wel de vraag met hoeveel want het was er niet zo groot, zei de eigenaar lachend. Nooit de bedoeling maar ja die kans krijg je normaal niet zo gauw. Mij leek het geschikt om onze imposant gehoornde Nederlandse Landgeit moeder Ona met haar boklam Calimero mee te nemen.
De andere geiten hadden nog te jonge lammeren waardoor het mijn inziens te stressvol voor hun zou zijn. Calimero was ontzettend tam geworden omdat hij veel eerder was gekomen dan de andere lammeren en in het begin alleen mij en de honden had om mee te spelen. Ik heb heel wat heerlijke rug massages van hem gehad aan het einde van de dag als ik dan nog even bij ze in de trailer ging liggen.
Mijn vader helpt mij altijd veel bij de dieren en ik wilde heel graag dat ik met hem samen op de foto kon. Mooi als herinnering, maar niet echt zijn ding. Dus ik gooide het over een andere boeg, ik had zijn hulp erbij nodig om alle dieren in het gareel te houden, dan staat hij altijd meteen klaar. Zelf doe ik regelmatig demonstraties schapen drijven verzorgen en heb daarbij mezelf een pak samengesteld om het een beetje historisch aan te kleden. Voor mijn vader stiekem ook wat kleding meegenomen
Agenda 2024
- 21 April: Historische optocht museumboerderij Gemert
- 3,4 en 5 mei: Animal Event Beekse Bergen
- 11 Augustus: keuring Gemert
- 31 Augustus: keuring Udenhout
Bestuur
Voorzitter:
Wilna Boink
Udenhout
wilnaboink@live.nl
013-5112398
Penningmeester:
Wilna Boink
Udenhout
wilnaboink@live.nl
013-5112398
Secretaris en P.R.
Alex Dobbelsteen
Heeswijk-Dinther
0413 293 823
alexdobbelsteen@home.nl
Bertie van Hintum
Herpen
rickvanhintum69@gmail.com
Bestuurslid:
Mark Welten
Liessel
06-15676680
info@oudeeik.nl
Bestuurslid:
William Schalkx
Diesen
williamschalkx@gmail.com
Website:
Loet van Bussel
Asten
loet.v.bussel@gmail.com