Friesland
Nieuwjaarswens
It Bestjoer fan de Lângeiten Fokkersklup Fryslân winsket eltsenien noflike Krystdagen en folle Lok en Seine yn’t Nijjier!
Het bestuur van de Lângeiten Fokkersklup Fryslân wenst iedereen fijne Kerstdagen en een gelukkig en gezond 2025!
Sijbe Roosma, Tjamme Tilstra, Janneke Kaastra-Snelter, Wina Tiemersma en Patrick Duin.
Albert Thalen erelid LFNL
Op de Algemene Ledenvergadering (ALV) van de LFNL op zaterdag 23 november 2024 is Albert Thalen benoemd tot erelid van de LFNL. Een tiental leden hadden Albert, vanwege zijn grote verdiensten gedurende de afgelopen 32 jaar (!) voor de landgeitenclub voor dit erelidmaatschap bij het landelijk bestuur voorgedragen. Het landelijk bestuur onderschreef deze voordracht en dus werd Albert tot zijn grote verrassing op de ALV benoemd tot erelid. Ja het was een verrassing voor hem, want de landelijk voorzitter Albert v/d Streek had tezamen met de Friese voorzitter Sijbe Roosma één ander bekokstoofd: op de agenda van ALV stond dat Sijbe Roosma een lezing zou houden over de geschiedenis van de Friese landgeitenclub. Dat was een smoes om Albert zonder argwaan naar de ALV te krijgen. Sijbe heeft Albert, gezien zijn 32 jaaar lange ervaring, gevraagd om hem te helpen om dat verhaal te maken. Dat heeft Albert enthousiast gedaan en hij was ook bereid om Sijbe op die ALV te ondersteunen. (Die lezing ging natuurlijk niet door, maar staat wel op de LFNL-website onder Regio Friesland). Om het feest compleet te maken was zijn naaste familie in het complot betrokken en verschenen zij tot Albert’s verbazing midden in het officiële gedeelte van de ALV in de vergadering. Voorzitter Albert v.d Streek heeft de vergadering onderbroken en vervolgens Albert toegesproken en een aantal verdiensten genoemd, zoals de heroprichting van de Friese club in 1992, 32 jaar secretariaat Friese club, zijn inzet als keurmeester, het mede opzetten van begrazingsprojecten, het geven van adviezen, Pr-activiteiten e.d. Tot slot werd aan de algemene vergadering voorgesteld om Albert te benoemen tot erelid. Met applaus stemden de aanwezige leden in met deze benoeming en ontving Albert de bijbehorende oorkonde en bloemen.
De geschiedenis van de Lângeiten Fokkersklup Fryslân
Intro
Zoals ongetwijfeld bekend was de Nederlandse landgeit na de tweede Wereldoorlog bijna uitgestorven. In de jaren ’60 waren er nog een paar dieren bij diergaarde Blijdorp in Rotterdam, toen nog Veluwse geiten genoemd. Ed Hazebroek was daar verzorger op de vogelafdeling en had zicht op die groep geiten. In de jaren zeventig is Hazebroek gaan werken bij het Rijks Instituut voor Natuurbeheer (RIN) te Leersum, waar o.a. onderzoek werd gedaan naar effecten van begrazing in natuurterreinen, daarbij werd ook gedacht aan inzetten van geiten. Bij RIN ging de voorkeur uit naar oorspronkelijke Nederlandse veerassen. Het RIN-hoofd van de afdeling zoölogie kende de oud directeur van Blijdorp en die wees hem op het bestaan van de Veluwse geiten. Er waren toen nog een paar in het Noorderdierenpark te Emmen en bij enkele particulieren. Ed Hazebroek werd verantwoordelijk voor het opzetten van een fokprogramma. Om inteelt te voorkomen is hij op zoek gegaan naar dieren die ingezet konden voor de fok. Via een schilderijonderzoek kwam hij tot een oorspronkelijk geitentype. Dit type kreeg bij het RIN de naam Nederlandse Landgeit. Men is toen de ‘zuivere landgeiten’ gaan kruisen met ras loze geiten die qua bouw of tekening soms iets van het oude ras hadden. In het begin waren er maar twee fokgroepen. Door publiciteit en via de Stichting Zeldzame Huisdierrassen kwamen er steeds meer particulieren die ook geïnteresseerd waren en kregen, als een soort risicospreiding, dieren van de fokgroepen. De eerste groepskeuringen van de Landgeit vonden eind jaren zeventig/begin jaren tachtig plaats op kasteel Broekhuizen te Leersum. In 1982 leidde de ontwikkeling tot de oprichting van de Landelijke Fokkersclub Nederlandse Landgeit.
Lângeiten Fokkersklup Fryslân[1]
Het aantal particulieren dat in Fryslân belangstelling had voor de Nederlandse Landgeit nam ook toe. Niet in de laatste plaats omdat dat type geit ook in het verleden voorkwam op de Friese heidevelden.[2] In 1984 leidde dat tot de oprichting van de Friese Landgeiten fokkersclub en werd er een reglement vastgesteld (23 nov 1984, zie foto). Mevr. Klaske Oosterloo-Hospes was voorzitter, Eddy P. Visser van het fokcentrum It Swartfean was secretaris en G. Wester was penningmeester.
In artikel 4 Fokken stond o.a. aangegeven dat de ‘klub zich voor haar fokbeleid zal konformeren aan de adviezen van de “Stichting Zeldzame Huisdierrassen” en de “LFNL”. De klub zal ieder jaar een keuringsdag organiseren waarop haar leden hun geiten en bokken ter keuring en registratie kunnen aanbieden. Deze keuringsdag zal plaats vinden in augustus.’ Tot op de dag van vandaag doen we dat.
Het ging een paar jaar goed, maar helaas, eind 1988 werd geconstateerd dat het aantal leden en het geitenbestand terug liep. Bovendien was er geen ondersteuning van LFNL en een slechte DNL. Er ging geen leden wervende kracht vanuit. In 1989 waren er incl. het bestuur nog maar dertien leden. Op de ledenvergadering in mei 1989 vroeg men zich daarom af of een ‘Friese klub nog wel zinvol was’. Het antwoord is blijkbaar negatief geweest, want in de najaarsvergadering in oktober 1989 is de Friese club opgeheven. Het batig saldo is naar de Stichting Zeldzame Huisdierrassen gegaan[3] en volgens een korte aantekening ging de voorzittershamer naar Brabant (?).
In de jaren daarna bleven enkele particulieren lid van de LFNL en zij bleven ook landgeiten fokken. Eind 1991 hebben die leden de koppen bij elkaar gestoken en met elkaar afgesproken om de Friese club te heroprichten. Dat is op 19 februari 1992 gedaan: voorzitter werd Marieke Vrieling, Albert Thalen werd secretaris en Ruud Wubbels werd penningmeester. Andere leden van dit eerste uur waren Bertus Adema, Jon en Annelies de Heer, Louis Vrieling, Hans Thalen, Nico Minnema, Wytske Veenstra en Wympy de Vries.
De keuringsdag werd in die begin jaren o.a. gehouden in de Manage te Oentsjerk tezamen met de Friese melkgeitenclub. Op zich een prima locatie, maar het was binnen en een beetje ‘stoffig’. De landgeiten kwamen er niet echt tot hun recht. Het ‘wilde’ spul van Nico Minnema zorgde zo nu en dan voor stofwolken en grote consternatie: de thermoskannen met koffie vlogen soms in het rond en ook Nico’s vrouw Doortje liep een forse kneuzing op toen ze een grote bok iets te dichtbij op de foto wilde zetten.
De Vrieling’s waren niet alleen enthousiaste bestuursleden maar ook fanatieke fokkers. Dat resulteerde op 11 oktober 1997 in de opening van het Fokcentrum ‘De Geitewei’ te Genum (nu Ginnum). Dat heeft enkele jaren bestaan, maar door privé perikelen en verhuizing is het fokcentrum na enkele jaren opgeheven. Begin 1998 hebben Marieke Vrieling en Leendert Vreeswijk het bestuur verlaten, werd Wytske Veenstra penningmeester en Wimpy de Vries voorzitter. Albert Thalen bleef secretaris. Rinze Dijkstra, Bertus Adema en Roelie Ansingh waren algemeen bestuurslid
Blijkbaar klikte het erg goed en zat het pluche goed, want zowel Wimpy als Wytske en Albert hebben de bestuursfunctie zeer lang vervult nl. resp. 21 jaar, 23 jaar en 32 jaar!
In de beginjaren was het bijhouden van het stamboek door Jon en Annelies de Heer een hele klus. Oormerken (I&R registratie), zoals we die nu (verplicht ) kennen waren er in de begin jaren niet. Als de geiten en bokken op de keuring goed gekeurd waren dan kregen ze één oormerk van de LFNL in het oor. Onder dat nummer werden ze geregistreerd in het stamboek. De eigenaar moest daarvoor 2 gulden per merk contant betalen.
Er was toen nog geen sprake van digitalisering. Alle leden die dieren in het stamboek wilden hebben moesten handmatig op een standaard formulier een schets maken van het bokje of geitje en opsturen. Al die schetsen werden vervolgens door Jon en Annelies met behulp van Bertus Adema, Rinze Dijkstra, Albert en Hans Thalen en de Hoitings op een zaterdag verwerkt. Ze maakten er een gezellige dag van met een start met koffie en gebak. Gezellig dat wel, maar een hele klus. Dat is tegenwoordig heel anders: op de keuringen worden digitale foto’s van de te keuren dieren gemaakt, welke vervolgens via de computer in het stamboek/geboorteboek Zoo-easy worden opgenomen. Elke club verzorgt dit, terwijl in de begin jaren de familie De Heer en consorten dat voor het gehele land handmatig deden. Toch gaat de digitalisering niet altijd op. Zo is de hoogtemeting nu nog steeds handmatig met (kunststof) stokken. Dat zou toch wel digitaal moeten kunnen dacht Albert Thalen. Experimenten met laserstralen door hem met Arjen Jousma als geit (zie foto) hebben helaas niets opgeleverd.
Met ingang van 1998 is de keuringsdag verhuist naar het themapark ‘De Spitkeet” te Harkema. Een prachtige locatie, waar de landgeiten en bokken helemaal tot hun recht komen. Dat fokkers uit andere de delen van het land dat ook vonden bleek wel uit het hoge aantal inschrijvingen. In de top jaren in het begin van deze eeuw waren er zelfs rond de twee honderd dieren! Ook het aantal leden nam toe: ca 80. Kortom het waren hoogtij jaren van de Friese club. In de jaren daarna nam het aantal leden gestaag af (eind 2024 nog 65 leden) en ook het aantal dieren op de keuringsdag liep terug naar: in 2023 ca 90 en in 2024 ca 60. Wat daarvan precies de oorzaak is weten we niet, maar waarschijnlijk is het combinatie van verschillende factoren: minder fokkers, vergrijzing, stijgende kosten (q-koorts enting), toenemende regelgeving (oormerken e.d.), meer virusvrijefokkers (en dus thuiskeuringen), vakantie (onze keuringsdag valt vaak in de bouwvakvakantie). Allemaal zaken die lastig te voorkomen zijn, zij het dat de kosten van de te keuren dieren sterk worden verminderd dankzij een subsidie uit het Dinamofonds via de LFNL. Ondanks alles houden we de moed erin en bedenken we nieuwe aantrekkelijke dingen. Om de binding tussen de leden en regionale fokkerclubs te versterken werden en worden er zgn. stallentochten georganiseerd. Daarbij wordt een bezoek gebracht aan enkele ledenfokkers vaak in combinatie met een bezoek aan een bedrijf of organisatie. De Lângeiten Fokkersklup Fryslân organiseert om en om samen met de Regio West Nederland een dergelijke tocht: het ene jaar Fryslân het andere jaar West Nederland. Zonder de andere tochten tekort te doen kunnen twee hoogtepunten worden genoemd: de Stallentocht op 20 april 2019 naar het Noord-Hollands duinreservaat van natuurbeheerder PWN nabij Heemskerk georganiseerd door West Nederland en de stallentocht naar het begrazingsproject van Natuurmonumenten op Schiermonnikoog op 21 mei 2022 georganiseerd door de Lângeiten Fokkersklup Fryslân.
Soms is er ook een feestje te vieren en worden er extra activiteiten aan een keuringsdag toegevoegd. Zo is op 19 augustus 2023 onder prachtige weersomstandigheden 25 jaar keuren bij de Spitkeet gevierd met een jubileum keuringsdag: er waren ca. 90 dieren, extra kraampjes (o.a. eendenkorf vlechten, info stand van Land van Ons (stimulering biodiversiteit) en een categorie ‘voorbrengen door de (verklede) jeugd. Het was een groot succes met veel publiciteit.
Begin 2019 is Wimpy de Vries op de voorjaarsvergadering afgetreden als voorzitter en opgevolgd door Sijbe Roosma, die vanaf 2016 in het bestuur zat. Albert Thalen bleef secretaris en Wytske Veenstra penningmeester. In 2021 is Wytske afgetreden als penningmeester en opgevolgd door Janneke Kaastra-Snelter, die vanaf 2018 in het bestuur zat. Dit ‘driemanschap’ heeft de club tot begin 2024 bestuurd. In de ledenvergadering van 22 maart 2024 is Albert Thalen na 32 jaar afgetreden als bestuurslid/secretaris en gelukkig waren er leden bereid om zitting in het bestuur te nemen. Tjamme Tilstra heeft het secretariaat van Albert overgenomen en Wina Tiemersma en Patrick Duin zijn als algemeen bestuurslid toegetreden.
Gelukkig is er nu dus een voltallig bestuur en dat is ook nodig, want er moet het nodige gebeuren: hoe voorkomen we het dalend leden aantal, hoe trekken we de jeugd erbij, hoe maken we de keuring aantrekkelijker, hoe ondersteunen wij de leden die problemen hebben met de aanwezigheid van de wolf, hoe kunnen we de begroting sluitend houden nu de kosten blijven stijgen. Maar er zijn ook kansen. Zo worden landgeiten steeds meer door natuurorganisaties en particulieren ingezet in begrazingsprojecten. Zo heeft de Friese club samen met Natuurmonumenten een landgeiten-begrazingsproject opgezet op Schiermonnikoog. Ook op de andere Friese Waddeneilanden lopen landgeiten in de begrazing. Niet alleen dat de landgeiten het uitstekend doen, het is ook reclame voor het ras: toeristen genieten er volop van.
Kortom er zijn vele uitdagingen en kansen. Als we z’n allen de schouders er onder blijven zetten dan is het voortbestaan van de Friese club en de landgeit verzekerd.
[1] In de bijlage is de samenstelling van het bestuur in de loop der jaren weergegeven.
[2] Die heidevelden lagen (en liggen) vnl. in het oostelijk/zuidoostelijk deel van Fryslân. Dat is wellicht de verklaring voor het feit dat de meeste huidige leden ook in dat deel van Fryslân woonachtig zijn.
[3] In art 8 van het reglement stond aangegeven dat een batig saldo bij opheffing ten goede komt aan de “Stichting Zeldzame Huisdierrassen” en/of de “LFNL”. Het batig saldo is volledig naar de SZH gegaan, blijkbaar was men niet zo tevreden over het LFNL…
Bijlage: Samenstelling bestuur Lângeiten Fokkersklup Frysân 1992-2024
1992 Marieke Vrieling (vz); Albert Thalen (secr); Ruud Wubbels (penningm)
1993 idem
1994 Marieke Vrieling (vz), Albert Thalen (secr), Ruud Wubbels(pen), Wimpy de Vries
1995 Marieke Vrieling (vz), Albert Thalen (secr), Leendert Vreeswijk (pen), Wimpy de Vries
1996 idem
1997 Marieke Vrieling (vz), Albert Thalen (secr), Leendert Vreeswijk (pen), Wimpy de Vries plus Rinze Dijkstra en Bertus Adema
1998 Wimpy de Vries (vz), Albert Thalen (secr), Wytske Veenstra (pen), Rinze Dijkstra,
Bertus Adema en Roelie Ansingh
1999 idem
2000 idem
2001 idem
2002 idem
2003 Wimpy de Vries (vz), Albert Thalen (secr), Wytsje Veenstra (pen), Bertus Adema, Rinze Dijkstra en Doeke Nicolai
2004 idem
2005 idem
2006 Wimpy de Vries (vz), Albert Thalen (secr), Wytske Veenstra (pen), Bertus Adema, Doeke Nicolai, Arjen Jousma
2007 idem
2008 idem
2009 idem
2010 idem
2011 idem
2012 idem
2013 idem
2014 Wimpy de Vries (vz), Albert Thalen (secr), Wytske Veenstra (pen), Bertus Adema, Arjen Jousma
2015 Wimpy de Vries (vz), Albert Thalen (secr), Wytske Veenstra (pen), Arjen Jousma
2016 Wimpy de Vries (vz), Albert Thalen (secr), Wytske Veenstra (pen), Arjen Jousma, Sijbe Roosma
2017 idem
2018 Wimpy de Vries (vz), Albert Thalen (secr), Wytske Veenstra (pen), Sijbe Roosma, Janneke Kaastra, Joris Viëtor
2019 Sijbe Roosma (vz), Albert Thalen (secr), Wytske Veenstra (pen), Janneke Kaastra, Joris Viëtor
2020 idem
2021 Sijbe Roosma (vz), Albert Thalen (secr), Janneke Kaastra (pen), Joris Viëtor
2022 Sijbe Roosma (vz), Albert Thalen (secr), Janneke Kaastra (pen)
2023 idem
2024 Sijbe Roosma (vz), Tjamme Tilstra (secr), Janneke Kaastra (pen), Wina Tiemersma, Patrick Duin
Ferslach Flaeijelfeest
Sneon 28 septimber 2024 wie it wer Flaeijelfeest yn Aldehoarne en Nijehoarne by it Hearrenfean. Alle jierren in grut barren wat dy twa relatyf lytse doarpen organisearje. Tradysje is sa stadich oan de wy der mei Jan Bakker syn prachtige Lângeiten en ynformaasje tafel in plak hawwe. En jan-en-alleman safolle mooglik yn de klaaiinge út de âlde doaze (jierren tritich).
Dit jier hie de sinne it dreech. Geregeld in bui of in stower en dan is it frijwat skrousk om ‘e rêch. Der wie lykwols frijwat folk op ‘e lappen dy’t by rein efkes stienen te skûljen by de kreamkes fan de bradery en yn de beide feesttinten. Yn golven kamen de minsken dan wer it evenemintenterrein op. Alles by del, de âlde bakkerij, fruitparse, spitkeet mei baggelturfwurk, echte smidte mei waarm beslach, de petoet mei bromsnor, nôt terskje mei kneppels (flaeijels), bûter tsjernje, tsiis meitsje, prachtige pipoweinen, in protte âlde trekkers, houtseach mesines en wegenbouwalsen op stoom (steam eins), trekkertrek, mais hakselje mei ark fan it earste oere, in pear ekers hea mei skodzje mei hynders en skodder, swylje al lyksa, haiweinen lûge en al kompleet mei pontsjer of bynpeal en foar en efterbine, seine meane en folle mear. Jo soenen der ris hinne moatte. Sels in keatsdemonstraasje mei spilers yn it wyt en op sokken. As klaaiman fielt dat keatsen op de sângrûn foar skriuwer wat ûnwennich. Mar alla, brede sport is foar elkenien. De hynsteshow wie dit jier in ridderfeestje. Skitterend spul yn klaaiing mei echte stienkatapult op wein om stinsmuorren mei kapot te sjitten, no brûkt om ballen fuort te sjitten dy ’t handige jonges op skateboard efter in fjouwerjend hynder fan ‘e grûn opfannelen.
Us Lângeiten krigen gâns omtinken. Fral Jan syn âldere kampioensbok (92 ptn)fan de keuring op de Harkema fan ’t simmer mei syn prachtige hoarnen en wyldkleur foel op en hie men tagelyk ek ûntsach foar. De trije geiten hawwe leard har aaie te litten… Efter de tafel mei snypsnaren Albert Thalen, Pieter Visser, Jan Bakker en ûnderskreaune. It wie wat heine en slaan om de halsbannen, kleurplaten, hândoeken, kaarten en folders foar wyn en rein te noedzjen. Mar tige slagge en in moaie opstekker foar de klupkas. Graach oant sjen takommend jier!
De groeten, Pyt de Boer
Verslag Stallentocht 25 mei 2024
Op zaterdag 25 mei j.l. hebben we onze twee-jaarlijkse Stallentocht samen met onze collega-fokkers uit de regio West-Nederland gehouden. Er waren 28 deelnemers (25 volwassenen en drie kinderen). Om tien uur ’s ochtends werd gestart bij melkgeitenbedrijf Mts Meekma te Deinum met koffie/thee en oranjekoek. Na een kort welkom door voorzitter Sijbe Roosma vertelde Klaas Meekma vol enthousiasme over zijn bedrijf. Ruim dertig jaar geleden kochten hij en zijn vrouw Jannie Meekma uit Deinum hun eerste geiten. Toen hoorden ze bij de pioniers, nu bij de ondernemers met de meeste ervaring. Klaas en Jannie zitten inmiddels in een maatschap met hun dochter Antsje Meekma. Zij gaat het bedrijf overnemen.
De geitenstapel van de Meekma’s is qua omvang al jaren stabiel. De globaal duizend geiten produceren jaarlijks zo’n 1,2 miljoen liter melk. De melk met 4,40 procent vet en 3,60 procent eiwit wordt in Friesland afgezet aan Henri Willig in Heerenveen voor harde kaas en de zachte kaas gaat naar de Molkerei in Sint Annaparochie. De melkprijs is volgens hem prima en de marktvooruitzichten zijn goed. Mede dankzij de Chinezen, die in Heerenveen fors investeren in een nieuwe fabriek van de Chinees-Nederlandse joint venture Ausnutria met babyvoeding van geitenmelk als belangrijkste activiteit. Een ontwikkeling waarin Meekma veel perspectief ziet. ‘Kijk maar naar Nieuw-Zeeland. Daar gaat bijna alle geitenmelk in de babyvoeding en hebben ze een melkprijs van meer dan een euro.
Op hun bedrijf gaat het om meer dan geitenmelk produceren. Het bedrijf groeide fors in oppervlakte. Begonnen met nul hebben ze inmiddels 40 hectare grond in gebruik. De geitenmest gaat ook op de eigen grond, die hij voor een deel verhuurt voor de teelt van pootaardappelen. Daarna wordt het ingezaaid met een mengsel van gras, klaver en kruiden als smalle weegbree en cichorei. Naast krachtvoer en de in balen ingekuilde grasklaver met kruiden voert Meekma veel hooi aan de geiten. Dit wint hij van eigen land en ‘overhoekjes’ in de regio, zoals de ijsbaan van Marsum, en aangekocht als natuurhooi van It Fryske Gea. Behalve akkerbouwbloed stroomt er ook fokkerijbloed door zijn aderen. Als landbouwjournalist volgde hij de fokkerij in de melkveehouderij op de voet en als geitenhouder werd de fokkerij een serieuze neventak. Nakomelingen van de Merilla-fokkerij, de stalnaam van Meekma, staan zowel qua exterieur als melkproductie in de Nederlandse top en gaan de hele wereld over. Een prachtig en interessant bedrijf!
Na de familie Meekma bedankt te hebben zijn we naar het Friese lid Eppie Veenstra te Baard vertrokken. Daar hebben we zijn kudde landgeiten (2 bokken, vier moedergeiten en negen jongen (4 geitjes en 5 bokjes) bewonderd. Die zagen er allemaal prima uit. Het kleinste geitje van een drieling heeft wel een heel bijzondere opvallende grijze kleur. Daarna hebben we heerlijk in het zonnetje in zijn tuin onder de fruitbomen de lunch genuttigd.
Om ca. 13.15 uur zijn we naar Wiuwert vertrokken waar we om ca. 13.30 uur ontvangen werden in de kerk. De heer Kurpershoek hield vervolgens een zeer interessante inleiding over de geschiedenis in en rond Wiuwert . Wiuwert was in de Middeleeuwen een haven gelegen aan de Middelzee, die noordwaarts uitkwam in de Waddenzee. Rond 1200 slibde die Middelzee dicht en werd er steeds meer landbouw bedreven op de zeer vruchtbare grond. Dat is tot op de dag van vandaag nog het geval. Natuurlijk werd ook de kerk met zijn origineel middeleeuws interieur besproken (met bij de opgang van de preekstoel een houtsnijwerk dat de ‘naakte waarheid’ weergeeft: zie foto).
Aan het eind van de 17e eeuw was Wiuwert het wereldcentrum van de labadisten. De labadisten vormden in de 17e eeuw een Nederlandse piëtistische godsdienstige sekte. Jean de Labadie was hun inspirator. Hij was een ex-jezuïet, die als predikant van de Waalse kerk van Middelburg streefde naar een zuivere kerk van alleen ware gelovigen. In 1669 werd hij afgezet als predikant en verzamelde vervolgens in Amsterdam een groep aanhangers om zich heen. Op het hoogtepunt had de stroming niet minder dan 400 aanhangers. Onder de labadisten was een aantal zeer getalenteerde mensen, zoals Anna Maria van Schurman Maria van Aerssen van Sommelsdijk. De labadisten trokken enige tijd door Nederland en het Duitse rijk op zoek naar een vaste verblijfplaats. Uiteindelijk kwamen zij in 1675 terecht op de Waltastate in Wiuwert, die in het bezit was van enkele volgelingen; drie ongehuwde zusters uit de familie Walta-Van Aerssen van Sommelsdijck. (Walta-state is later afgebroken).
Het hoogtepunt van het bezoek en het meest bijzondere feit is een aantal mummies. Mogelijk zijn daar ook labadisten bij . Tot op de dag van vandaag is het een groot mysterie waardoor de overledenen gemummificeerd zijn. De bestaande luchtstroom in de grafkelder speelt vermoedelijk een rol, maar ook de aardstralen in het midden van de kerk…Hoe het ook zij het blijft een bijzondere ‘attractie’, die jaarlijks door zo’n 5000 mensen wordt bezocht. Positief punt: je hoeft er niet voor naar Egypte.
Bij het verlaten van de kerk waren de (weer-)goden en aardstralen ons niet welgezind: er vielen stevige plensbuien! Besloten werd om het bezoek aan het natuurgebied ’t Skrins (gelegen in een dichtgeslibde arm van de Middelzee) te schrappen. Met dit regenachtige weer was er niets te zien en bovendien is er maar een beperkte schuilmogelijkheid in de plaatselijke vogelkijkhut. Er werd dus afgereisd naar Nij Wybranda te Boazum voor de bezichtiging van de landgeiten en andere dieren van Pyt de Boer en een hapje en een drankje. Helaas viel dit ook enigszins in het water. Lekker in het zonnetje achter de boerderij een drankje nuttigen en de geiten bekijken was er helaas niet bij. Het werd een nat tochtje door een drassig paarden-weiland en een schuilende staande afsluiting in de schuur. Jammer, maar wel gemoedelijk.
Gelukkig hebben we bij Meekma en in Wiuwert veel interessante dingen gehoord en heerlijk in de zon in de tuin van de familie Veenstra in Baard de lunch kunnen nuttigen en de landgeiten goed kunnen bewonderen. Om ca 16.30 uur hebben we de Stallentocht afgesloten. Een nat einde, maar al met al vonden wij (en hopelijk de deelnemers ook) het een geslaagde dag.
Weer eens wat anders: De Zuid-Afrikaanse Boer-geit/bok.
Zaterdag 6 mei 2023 kreeg ik onderstaand mailtje uit Zuid-Afrika (hoe ze aan mijn email-adres zijn gekomen weet ik niet):
Ek’t gedink dié kan julle dalk interesseer.
Hierby aangeheg is “Carel Muller se realistiese waarskynlikhede model” vir Bonsmara beeste. Dis ’n “teeltabel”, die diere is “lewendig”, waarvan sommige nie oorleef nie, of mettertyd uitgeskot word
In Internet Archive is daar heelwat soortgelyk tabelle … skape, rooibokke, springbokke, sables, njalas, ens. Sommige tabelle is saamgestel met Deon Furstenburg se inligting; dis vir wilde diere. In aanhouding met goeie voeding sal die diere beter produseer, gouer kalf en langer leef. Anders as die Carel Muller teeltabel, is hierdie tabelle meer “werklike verlies” tabelle, as jy ’n dragtige vroulike dier verloor … wat is jou werklike verlies oor ’n aantal jare? Die diere is reeds dood, en kan nie weer vrek nie.
Deel gerus hierdie tabelle met ander, dis gratis en verniet. Digitale biblioteke het toegang tot kennis vir almal.
mooi dag •
Dirk
boerbok boere ~ boer goat farmers
https://web.facebook.com/groups/999117567738916/
Er zaten enige teelttabellen als bijlage bij. Een tweetal had betrekking op de ‘Boer’, een in Zuid-Afrika gefokt geitenras. Nederlandse boeren in Zuid-Afrika (Oostkaap) ontwikkelden Boer-geiten in jaren 1900 door inheemse geiten te kruisen met importen uit India en Europa en vervolgens te selecteren vnl. voor vlees produktie. Als je de afbeelding ziet kun je je dat ook wel voorstellen: de bok kan 90 tot 155 kg wegen en de geit 85 tot 105 kg. De ‘Boer’- geiten werden in het begin naar Australië en Nieuw-Zeeland geexporteerd en midden jaren ‘80 in Europa en Noord Amerika geïntroduceerd. Tot op de dag van vandaag is de ‘Boer’populair in Noord-Amerika voor zijn vlees.
En wie schetst mijn verbazing: Op 17 Mei 2023 was ik op Texel en vroeg mij af of er op dat eiland ook landgeiten waren net zoals op de Friese Waddeneilanden. Op zoek naar landgeiten stuitte ik op de Hoornderweg 7 op een aantal Boergeiten! Een bijzondere samenloop van omstandigheden: op 6 mei uit het niets een mailtje uit Zuid-Afrika over boergeiten en 11 dagen later kom ik ze tegen op Texel.
Onlangs (15 mei 2024) was ik weer op Texel en heb de boerderij met de boergeiten nogmaals bezocht. Door de familie Hin werd ik met mijn vrienden hartelijk ontvangen en het bleek dat boerin Annette verantwoordelijk was voor de geiten en de fok. Op mijn vraag waarom ze Boergeiten fokte, gaf ze als antwoord dat ze het gewoon een mooi sterk dier en een bijzonder ras vond. Dat is zeker zo. Daarnaast houdt ze ze ook voor het vlees wat aan huis weer verkocht wordt. Het fokken gaat erg goed, gemiddeld twee jongen, maar het verkrijgen van een goede rasechte dekbok is wel wat lastig. Daarvoor werd er naar de Achterhoek gereisd en vanaf Texel is dat toch wel een hele reis.. Je moet er wat voor over hebben en dat heeft Annette zeker. Zowel de moedergeiten als de jongen zagen er prachtig uit. Volgens de boeken is de ‘standaard’ aftekening: een bruine kop (soms met een witte bles) en een bruine hals, de rest wit, een (enigszins) bolle neus met hangoren, kortharig en fors beenwerk. Een andere aftekening met meer bruin op de rug of achterhand is echter ook toegestaan, terwijl er ook zwarte boergeiten zijn. Zoals gezegd zijn het ‘vleesgeiten’. De bokjes en ‘overtollige’ geiten worden op Texel geslacht en aan huis verkocht. Soms wordt een bokje gekocht door een collega fokker aan de vaste wal die hem inzet als dekbok. Ook de geitjes die hier niet blijven vinden tot nu toe altijd ergens weer een huis.
Een heel ander ras dan onze Nederlandse landgeit, maar wel met Nederlandse roots. En het is bijzonder dat ze op Texel rondlopen. Als jullie in de buurt zijn, is het zeker de moeite waard om ze te bewonderen.
Sijbe Roosma
Stallentocht zaterdag 25 mei 2024
Beste landgeiten fokkers en andere liefhebbers.
Op zaterdag 25 mei 2024 houden wij samen met de regio West Nederland onze tweejaarlijkse stallentocht. Dit jaar bezoeken we de Friese Greidhoeke. We zullen de landgeiten en jonge geitjes van een paar leden bewonderen, maar ook een bezoek brengen aan een melkgeitenbedrijf, een bijzonder stukje Fryslân bekijken en kennisnemen van een bijzondere vondst.
Programma:
- 10.00 uur start bij Melkgeitenbedrijf Meekma te Deinum met koffie/thee en oranjekoek. (adres: Trekwei 2, 9033 WC Deinum)
- 12.00 uur Bezichtiging landgeiten met jongen bij Eppie Veenstra te Baard, daar wordt ook de lunch genuttigd. (adres: Dekemawei 18, 8834 XB Baard)
- 13.30 uur Bezoek en rondleiding Kerk en mummies te Wiuwert (adres: Terp 1, 8637 VH Wiuwert)
- 14.30 uur Bezoek aan natuurgebied ’t Skrins te Easterlittens, met toelichting door deskundig vogelaar Jan Hazenberg. (adres: Monsamabuorren tussen Easterlittens en Hinnaard) Tip: Er is een telescoop aanwezig, maar als je een verrekijker hebt, neem hem dan mee.
- 15.30 uur Bezichtiging van de landgeiten en jongen ( en alle andere dieren) bij Pyt de Boer (Nij Wybranda te Boazum, adres: Singel 3, 8635 MK Boazum). We sluiten daar af met een drankje en een hapje.
De deelnamekosten (all-in) bedragen 17,50 euro per persoon. Opgave uiterlijk 11 mei 2024 via de mail: tjammetilstra@hotmail.com en door betaling van de deelnamekosten via banknummer: NL33RABO0363741313 t.n.v. J.Kaastra-Snelter bij omschrijving: Stallentocht 2024 en Lid code.
De deelname is definitief als de betaling is gedaan. De deelnemers ontvangen een bevestiging van deelname. Bij verhindering worden de deelnamekosten in principe niet gerestitueerd.
Wij hopen op veel deelname en een uitzonderlijk mooie dag!
Het bestuur Lângeiten Fokkersklup Fryslân
(contact Sijbe Roosma, mobiel: 0645840287)
Achtergrondinformatie.
Geitenhouderij mts Meekma-van de Meer
Ruim dertig jaar geleden kochten Klaas Sjoerd en Jannie Meekma uit Deinum hun eerste melkgeiten. Toen hoorden ze bij de pioniers, nu bij de ondernemers met de meeste ervaring. De geitenstapel van de Meekma’s is qua omvang al jaren stabiel. De globaal duizend geiten produceren jaarlijks zo’n 1,2 miljoen liter melk. De melk met 4,40 procent vet en 3,60 procent eiwit wordt in Friesland afgezet aan Henri Willig in Heerenveen voor harde kaas en voor de zachte kaas gaat de melk naar de Molkerei in Sint Annaparochie. De melkprijs is volgens Meekma prima en de marktvooruitzichten zijn goed. Mede dankzij de Chinezen, die in Heerenveen fors investeren in een nieuwe fabriek van de Chinees-Nederlandse joint venture Ausnutria met babyvoeding van geitenmelk als belangrijkste activiteit.
Op hun bedrijf gaat het om meer dan geitenmelk produceren. Het bedrijf groeide fors in oppervlakte. Begonnen met nul hebben ze inmiddels 40 hectare grond in gebruik. Naast krachtvoer en de in balen ingekuilde grasklaver met kruiden voert Meekma veel hooi aan de geiten. Dit wint hij van eigen land en ‘overhoekjes’ in de regio, zoals de ijsbaan van Marsum, en aangekocht als natuurhooi van It Fryske Gea.
De mummies in de kerk van Wiuwert
In 1765 vonden timmerlieden tijdens houtsnijwerkzaamheden in de kerk bij toeval gave lichamen in de grafkelder. Het was de schrik van hun leven. In paniek renden ze de Nicolaaskerk uit. Het mysterie van de in 1609 door de adellijke familie Walta aangelegde grafkelder is sindsdien omgeven door raadsels.
Liggen er in de kelder alleen Walta’s of mogelijk ook leden van de religieuze groepering/sekte Labadisten die vanuit Duitsland in 1675 hun intrek namen op het grote slot Walta-State in Wiuwert? Is de intellectueel hoogbegaafde en eerste vrouwelijke universitaire student van Europa (en Labadiste) Anna Maria van Schurman één van de overgebleven vier mummies? Wat is er gebeurd met de andere zeven verdwenen lichamen?
’t Skrins
Ieder jaar broedt er een kleine kolonie visdiefjes en kluten op Skrins. Het gebied staat echter vooral bekend om de enorme aantallen grutto’s, kieviten en tureluurs die er elk jaar broeden. Honderden paartjes van deze soorten bevolken de bloemrijke weilanden in het voorjaar en maken er een enorm leven. Vanuit de vogelkijkhut, maar ook vanaf de weg kun je genieten van dit schitterende schouwspel. Groenpootruiters, witgatjes, oeverlopers, kemphanen en bontbekplevieren laten zich bij de plas voor de hut zien. Net als smient, bergeend, slobeend en wintertaling. Neem je verrekijker mee en geniet van de bonte verzameling vogels.
Nieuwe Secretaris
Op de ledenvergadering van 20 maart 2024 is Albert Thalen na 32 jaar (!) afgetreden als bestuurslid en secretaris. Albert heeft zich in die lange periode met hart en ziel ingezet voor de landgeitenclub. Daar zijn wij hem zeer erkentelijk voor en we hebben hem een glazen plaquette met inscriptie als blijvend aandenken aangeboden. (zie foto)
Tjamme Tilstra is onze nieuwe secretaris (zie colofon-bestuur)
Nieuwsbrief februari 2024
Beste landgeitenfokkers en andere liefhebbers,
Op woensdag 20 maart 2024, 20.00 uur houden wij onze ledenvergadering 2024 bij Pyt de Boer op Nij Wybranda, Singel 3, 8635 MK te Boazum.
Het belooft een bijzondere vergadering te worden omdat Albert Thalen na maar liefst 32 jaar te kennen heeft gegeven dat hij als bestuurslid/secretaris wil aftreden! Albert heeft zich in die lange periode met hart en ziel ingezet voor de landgeitenclub, zowel regionaal als landelijk en verdient naar onze mening dan ook een prachtig afscheid. Als bestuur zullen we ons daarvoor natuurlijk inspannen en als er leden zijn die Albert ook willen toespreken, dan kan dat natuurlijk. Dan wel graag vooraf even een seintje naar voorzitter Sijbe Roosma (mobiel: 0645840287).
Net als vorig jaar zijn alle consumpties gratis en is er gelegenheid om de veestapel van Pyt te bewonderen.
De uitnodiging met agenda wordt jullie per mail door secretaris Albert Thalen nog toegestuurd. We hopen op een hoge opkomst!
Stallentocht, Bokkenruildag en Q-koortsenting dagen
# Onze stallentocht (tezamen met Regio West) zal worden gehouden op zaterdag 25 mei 2024. We zullen proberen om naast een bezoek aan enkele leden ook een bezoek te brengen aan een (geiten-gelieerd) bedrijf. Het programma zal z.s.m. worden toegestuurd.
# De bekende bokkenruildag zal worden gehouden op zaterdag 15 juni 2024, aanvang 10.00 uur, bij de Spitkeet te Harkema.
# De Q-koortsenting dagen zijn: zaterdag 6 juli en 27 juli 2024, aanvang 10.00 uur bij de Spitkeet te Harkema. Zoals in de vorige nieuwsbrief is vermeld bedragen de kosten thans 3,50 euro per prik. Voor opgave zal nog tijdig een mail naar de leden worden gestuurd.
# Onze jaarlijkse keuring is op 17 augustus 2024, bij de Spitkeet te Harkema.
Bestuurlijke zaken
Zoals in de inleiding al is vermeld heeft Albert Thalen aangegeven dat hij na 32 jaar wil afreden als bestuurslid/secretaris. Aan één kant is dat natuurlijk zeer spijtig gezien zijn grote deskundigheid, ervaring en enorme inzet in al die jaren. Daarvoor hebben wij grote waardering! Aan de andere kant hebben wij er begrip voor dat hij na zo’n lange periode de bestuurstaken wil neerleggen. Gelukkig blijft Albert landgeitenfokker en heeft hij aangegeven bereid te zijn de helpende hand te blijven bieden bij onze keuring.
En toen waren er nog maar twee bestuursleden over, maar gelukkig zijn er drie leden bereid gevonden om in ons bestuur zitting te nemen. Dat zijn: Wina Tiemersma, Patrick Duin en Tjamme Tilstra. We zullen ze tijdens de ledenvergadering voordragen.
Mineralen bolussen
Net als vorig jaar zullen wij weer mineralen bolussen centraal inkopen. Dat zijn “High Trace Sheep CU met koper , 180 dagen” mineralen bolussen geschikt voor geiten en schapen.
Geiten zwaarder dan 25 kg krijgen 1 bolus per 6 maanden toegediend. Er is sprake van een constante dagelijkse afgifte gedurende zes maanden. De dagelijkse afgifte is:
3b202 Calciumjodaat, watervrij 4mg
3b303Kobaltcarbonaat hydroxide monohydraat 1,2 mg
E4 Koper (koperoxide) 20,4 mg
E5 Mangaan (mangaanoxide) 4,8 mg
E6 Zink (zinkoxide) 8,8 mg
E8 Selenium (natriumseleniet) 0,5 mg
De bolussen zijn redelijk fors: 3,5 cm lang en 1,4 cm in doorsnede. De toediening moet dan ook met een geschikte bolus(pillen)schieter worden gedaan, want ze moeten wel in z’n geheel in de pens terecht komen. Dat is soms een lastig klusje.
Bovendien zitten er 50 bolussen in een pot met een houdbaarheid van ca 1,5 jaar. Als je dus maar een paar geiten hebt is zo’n pot wat veel en wordt het kostbaar, want een pot met 50 bolussen kost 112,20 euro (incl. btw), per bolus dus 2,25 euro en dan is weggooien zonde.
Leden die belangstelling hebben voor het gebruik van de genoemde bolussen kunnen het aantal benodigde bolussen (benodigd voor 1,5 jaar) opgeven bij Sijbe Roosma. Sijbe koopt ze dan centraal in en neemt ze mee naar de ledenvergadering op 20 maart a.s. en zal ze tegen kostprijs (2,25 euro per stuk) aan de betreffende leden leveren.
Graag jullie reactie uiterlijk voor 9 maart 2024 naar mailadres: syroosma@hotmail.com (of mobiel 0645840287).
PR-produkten
Er zijn nog een aantal fraaie donkerblauwe wind en regen werende jasjes met het Friese lângeitenlogo te koop. (maten: L, XL, XXL en XXXL). Nu verkrijgbaar met een korting van maar liefst 70%: van 35 euro nu voor 10 euro!!
Een nieuwe pet (7 euro) erbij en je loopt er dit jaar weer netjes bij!
Daarnaast zijn er ook nog praktische halsbanden voorradig (5 euro p.st).
Heb je belangstelling? Geef dan voor 9 maart a.s. jouw bestelling door via : syroosma@hotmail.com of mobiel 0645840287. Sijbe zal de bestelde spullen dan meenemen naar de ledenvergadering op 20 maart a.s.
Tot ziens op de ledenvergadering 20 maart 2024, 20.00 uur op Nij Wybranda Singel 3, te Boazum.
Het bestuur
Lângeiten Fokkersklup Fryslân,
Sijbe IJ. Roosma – voorzitter, Albert Thalen – secretaris, Janneke Kaastra – penningmeester.
VOORJAAR:
Bianca: geitje Ekie Bijke: bokje Etie, geitje Efie Rianne: drieling geitjes Pjirkje: 2 bokjes + 1 geitje
geb. 16 feb ’24 geb. 18 feb ’24 geb. 6 feb ’24 geb. 6 feb ’24
Kerstkleurplaat uitslag
Zeven (klein) kinderen hebben de door Janneke gemaakte kerstkleurplaat ingestuurd. Wij vonden dat ze alle zeven goed hun best hadden gedaan en dus hebben ze alle zeven een prijsje gekregen: een 3D houten geitenpuzzeltje.
Ferslach Flaeijelfeest Nijehoarne
Ferslach Flaeijelfeest Nijehoarne.
Op sneon 30 septimber wie de Lângeit wer mei in stand en geiten oanwêzich op de Flaeijelfeesten yn Nijehoarne by it Hearrenfean. Sûnt in jier as fjouwer, fiif steane wy as Lângeitfokkersklup Fryslân op it grutte evenmintenterrein mei ús Lângeiten. Jan Bakker hie in pracht bok fan oardeljier en trije knappe geiten mei. In moaie presintaasje fan ús ras. Efter de tafel Albert Thalen, Pieter Visser, Jan Bakker en ûnderskreaune Pyt.
De geiten krigen alle oandacht en wy koenen in protte nijsgjirrige minsken helpe mei ynformaasje. Ien besiker frege my wêr’t de bokkewein keard wie dy’t yn de optocht troch de doarpen meirûn hie. Faaks in idee om by ús klupke Lângeit-bokkekarre-minsken del te lizzen. Utwreiding fan de stand mei in bokkekarre en Lângeitbok soe net misstean.
It Flaeijelfeest wurdt alle jieren organisearre troch de twillingdoarpen Alde- en Nijehoarne. Dy doarpen telle goed fjouwertûzen minsken, en se sette der wat by op! Bosken minsken komme der altiten op ôf. Doarpsfeest mei in manske optocht, merke, tintefeest mei musykoptredens en al sa wat. Op Sneon giet it fan dik hout. In grutte merke, oldtimer trekkers, auto’s, in hiele útstalling wenweinen, steammasines, âlde ambachten, kreamen mei allerlei snypsnaren, in smidderij, bakkerij, suvelferwurking, plaggehutte, terskmasines mei hynstetrakje, heaweinen mei in weide hea derop kompleet mei pontsjer of bynpeal. Heameitsje mei hynders, skodzje, swylje, perse mei antike trekker en heapers, seinemeane, harje.En dan ferjit ik faaks noch ien en oar.
Alles yn klean út de jierren tweintich, tritich. Notabelen yn eptich swart lekkens pak, froulju mei ferlykber lange jurken en skelken en klotskes. Plysje Bromsnor en de petoet. Ambachtslju yn blaukile en seilbokse. Guon mei de reade bûsdoek om ‘e hals. Lyk foar ús geiten waarden spultsjes mei hynders en pony’s útfierd.
Nij dit jier, haw ik begrepen; in ruter op ‘e guds, in ein tou oan it seal fêst en dêrefter in linich jongbaas of -faam op in soart ’skateboard’. Op in fjouwerjen oer in bochtich parkoers wie dat in spektakel om te sjen. Om yn de sfeer te bliuwen fan de âlde boereweinen dêr’t tusken wein-as en tuolle fan it tsjil faak bargefet smard waard; “It naaide derút as âld weinsmoar”. Omrop Fryslân fersoarget al in jiermannich har sneontemiddei-útstjoering op lokaasje mei no Geart fan Tuinen efter de praatknop.
Skitterend waar dit jier en allinne al oerdei mear as tsientûzen minsken op it fjild. En dan jûns noch musyk yn de grutte tinte. De organisaasje fersoarget ek de dielnimmers yn styl. Sy komme tolve oere del mei in karre mei brune beantsjes mei spekjes, sûpengroattenbrij mei sjerp en in mûltsjefol drinken nei eigen kar. Hearlik!
Treffe wy jo takommend jier? Pyt de Boer
Verslag jubileum keuring 19 aug jl. te Harkema
Verslag Landgeitenkeuring te Harkema d.d. 19 aug 2023.
Op zaterdag 19 augustus 2023 hebben wij onder ideale weersomstandigheden voor het 25ste jaar onze landgeitenkeuring bij de Spitkeet in Harkema gehouden. Het was vooraf even spannend, want er werd zeer warm weer en onweersbuien voorspeld. De warmte konden we ondervangen dankzij de voortreffelijke medewerking van de Spitkeet. We mochten de opstelling van de dieren en de keuringsringen aanleggen in de fruitbomen hof: knus en lekker in de schaduw van de appel- en perenbomen! Gelukkig bleven de onweersbuien uit en werd het een feestelijke dag.
De feestvreugde werd verhoogd door de jeugd, die in een speciaal toegevoegde rubriek een geit of bok mochten voorbrengen. Er deden dertien kinderen mee en de meeste waren verkleed en/of deden een kunstje. Keurmeester Erika Lanting-Prins begeleidde één en ander op voortreffelijk wijze en reikte na afloop de medailles uit aan alle kinderen.
Ook de aanwezigheid van eendenkorf vlechter Gjalt de Groot, die tevens gerookte paling en boeken te koop aanbood en Huub Fuchs van burger coöperatie ‘Land van Ons” met informatie over het stimuleren van biodiversiteit en verkoop van regionale producten, verhoogden de feestvreugde.
Er was de gehele dag veel media aandacht: live in radio uitzendingen van Omrop Fryslân (vrijdag en zaterdag) , Omrop Fryslân TV was met een cameraploeg aanwezig en zond in het tv-programma ‘Hjoed’ op zaterdagavond van 18.00 uur elk vol uur een item over de keuring uit, maandag 21 aug stond er een uitgebreid artikel met foto’s in het regionale Nieuwsblad Noord-oost Friesland en als klap op de vuurpijl stond er maandag 21 augustus een prachtige foto van Iris Maria Paddock (3j) en Sam Hubregtse (2j) met hun ‘bijengeit’ Boefke op de voorpagina van de Leeuwarder Courant met binnenin een uitgebreid artikel met foto’s .
Ja en dan natuurlijk de keuring van de landgeiten, daar ging het tenslotte om. Er waren 91 dieren aangemeld. Dat was 1 ½ keer zoveel dan vorig jaar en daar waren wij erg blij mee. Er was heel veel kwaliteit en erg weinig afgekeurde dieren. (de uitslagen staan hieronder).
Alle deelnemers kregen een kleine herinnering in de vorm van een balpen met opschrift “25 jaar keuring Spitkeet-Harkema” en een sleutelhanger met ons clublogo en opschrift.
Het was een zeer geslaagde en gezellige jubileum keuring met dank aan alle vrijwilligers en sponsoren! Op naar de 26ste keuring “yn’e Harkema”.
Het bestuur Lângeiten Fokkersklup Fryslân
Sijbe IJ. Roosma, Albert Thalen , Janneke Kaastra-Snelter
Keuringsuitslagen Harkema 19 aug. 2023:
Geitlammeren:
1) Dora van de Bosrand 2) Dana van de Bosrand 3) Dette fan Sin en Wille
1,5 jarige geiten:
1) Bellis van de Bosrand 2) Boefke fan Ealsum 3) Bibi fan it Hege Sân
Meerjarige geiten:
1) Antje van de Henricus Hoeve 2) Amira van de Bosrand 3) Annie fan Dekema
Veteranen geiten (8 jaar of ouder):
1) Nina van de Bosrand 2) Klara fan Foestrum
Boklammeren:
1) Doede fan Sin en Wille 2) Cees van’t Moeras 3) Donald oet Westervenne
1,5 jarige bokken:
1) Boris van Dijkzicht 2) Bilbo van de Gottemaecker 3) Berend van de Goudberg
Meerjarige bokken:
1) William van de Bosrand 2) Willem van’t Geeserveld 3) Alex oet Westervenne
Veteranen bokken (6 jaar of ouder):
1) Romke van de Poggebelt 2) Robin van de Klencke
Dagkampioen geiten: Nina van de Bosrand
Dagkampioen bokken: William van de Bosrand
Jeugdrubriek bij de keuring in Harkema op 19 aug 2023
Ter gelegenheid van 25 jaar keuring bij de Spitkeet in Harkema organiseren wij een jeugdrubriek tijdens de keuring op 19 augustus 2023. Het is de bedoeling dat de combinatie kind en geit centraal staat. De geit wordt dus in deze rubriek niet gekeurd.
De jeugdrubriek is voor kinderen tot en met 15 jaar en zij mogen zelf bepalen of zij met een lam of volwassen geit de ring in gaan. De (groot-)ouders bepalen of het dier geschikt is om met het kind de ring in te gaan. Het is verstandig om de allerjongste kinderen met een begeleider de ring in te laten gaan. Veiligheid staat voorop!
In deze rubriek gaat het om de combinatie kind/geit. De kinderen mogen verkleed zijn, maar dat hoeft niet. De keurmeester zal het kind vragen om een rondje met de geit te lopen. Misschien kan het iets vertellen over de band die hij/zij heeft met de geit. Tevens is het mogelijk om een kunstje of iets dergelijks uit te voeren. Voor deze dag staat de ontspanning met een leuke sfeer voorop. Het is de bedoeling dat deze activiteit aan het einde van het ochtendprogramma zal plaatsvinden.
De dieren, die aan de jeugdrubriek mee gaan doen, dienen Q-koorts geënt te zijn. Omdat de jeugdrubriek niet gelijktijdig met de reguliere keuring zal zijn, kunnen dieren die officieel gekeurd zullen worden ook tijdens de jeugdrubriek worden ingezet.
Kinderen die aan de jeugdrubriek willen deelnemen dienen zich via de mail op te geven voor 29 juli 2023 bij j.snelter@hotmail.com o.v.v naam en leeftijd en de naam en leeftijd van het dier dat wordt meegenomen
Alle kinderen die deelnemen aan deze rubriek krijgen een blijvende herinnering. Meedoen is gratis.
Het bestuur
Sijbe Roosma, Albert Thalen, Janneke Kaastra-Snelter
25 jaar landgeiten keuring bij de Spitkeet in Harkema
Op 19 augustus 2023 houden wij, de Lângeiten Fokkersklup Fryslân, onze jaarlijkse keuring bij de Spitkeet te Harkema. Dat is voor de 25ste keer: een jubileum dus. Het leek ons daarom een goed idee om aan deze dag een feestelijk tintje te geven. We zullen in navolging van het succes in Oldebroek een jeugdrubriek ‘Voorbrengen’ organiseren. In die rubriek kunnen jongeren wel of niet verkleed een geit of bok op feestelijke wijze voorbrengen of een kunstje laten doen. (Let wel: de geit/bok wordt in deze rubriek niet gekeurd, maar moet wel Q-koorts geënt zijn!). Tevens zal een eendenkorfvlechter zijn traditionele ambacht demonstreren , zal burgercoöperatie Land van Ons informatie over het stimuleren van de biodiversiteit verstrekken en zullen er enige regionale producten worden verkocht zoals boekweit kasha, huttentutolie, gerookte paling, honing en natuurlijk mag de geitenkaas niet ontbreken. Het geheel wordt opgevrolijkt met accordeon muziek. Kortom een feestelijk programma.
We hopen op mooi weer en veel dieren!
Bestuur Lângeiten Fokkersklup Fryslân
Sijbe Roosma, Albert Thalen en Janneke Kaastra-Snelter.
Stallentocht Regio West-Nederland 17 juni 2023
Op zaterdag 17 juni 2023 hield de Regio West-Nederland tezamen met de regio Fryslân onder schitterende weersomstandigheden een stallentocht in Noord-Holland. Er waren ca 28 deelnemers waarvan ca de helft (13 pers) leden waren van de Friese club. De start met koffie en een bokkenpoot was bij Veno-stalinrichting in De Goorn. Na een korte inleiding door directeur Veld kregen we een rondleiding door het bedrijf. Veno is opgericht in 1991 en produceert allerlei materialen, attributen (behandelingsapparaten), stalinrichting, hekwerk e.d. voor schapen en geiten. (zie www.venostal.com). Circa 80 % van de productie wordt geëxporteerd naar vooral landen binnen Europa, maar ook buiten Europa. Een prachtig bedrijf.
Daarna naar de landgeiten van Moniek, vervolgens een prachtige boottocht bij Schermerhorn door vaarten en sloten en langs smalle landstroken in een oude (iets lekkende) praam voortgetrokken door een eveneens oude tuinderspraam met puffende dieselmotor aangezwengeld en bestuurd door ene 85jarige Klaas. Tijdens de boottocht de landgeiten en bokken van Gerard en Eric bewonderd: zagen er goed uit.
Daarna een voortreffelijke lunch in de kaasboerderij Zeilzicht bij Annemiek Koning in Zuid-Schermer en de landgeiten ter plekke bewonderd, die de randen van het boerenerf onderhouden. Dat deden ze uitstekend. De dag werd vervolgens afgesloten in Driehuizen bij de woning van de voorzitter Johan Witteman, waar een heerlijk koud drankje en een hapje klaar stond. Natuurlijk werden ook Johan zijn geiten nog bewonderd: zagen er prima uit. Al met al een prachtige dag, waar weer veel kennis werd uitgewisseld.
Kort verslag Flaeijelfeest 24 september 2022
Flaeijelfeesten 2022 Oude-en Nieuwe Horne
Tussen Thialf, (Heerenveen) en Donkerbroek liggen de tweelingdorpen Alde Hoarne en Nije Hoarne. Er wonen in beide dorpen 4000 mensen en toch organiseren ze iedere herfst de Flaeijelfeesten. Ieder jaar ontvangt de organisatie 35000 mensen uit de (hele) wijde omtrek. Op zaterdag 24 september werd op het nieuwe grote evenementen terrein nabij Nije Hoarne een groot feest gevierd met oude ambachten, demonstraties oogstmethoden, ringrijderij, tentoonstelling oude tractoren, bejaarde auto’s en ‘pipowagens’ in de sfeer van 1920 en met veel mensen in kleding van toen, koek en sopie en een grote moderne( dat dan wel weer) kermis. De catering van de Flaijelfeesten was op en top m.n de bruinebonen met spek en een lekker drankje.
In dat geweld van acties is al weer langere tijd een plekje ingeruimd voor de Nederlandse Landgeit. Bestuur van fokkersklup Fryslân organiseert de standbezetting. Met Albert, Pieter, Jan met drie mooie geiten en een pracht bok en ondergetekende was er veel aanloop en ook gerichte belangstelling voor onze stand. Folders, pentekeningkaarten, geborduurde gastendoekjes, puzzels konden we vlotjes kwijt. Met als klapper de werving van een nieuw lid! Dat het wat frisjes was en wel eens een spatje regen voorbij kwam, ben je dan vluks vergeten. Beregezellig en goed verzorgd! Dank aan de mensen van de standbezetting en de prachtige Landgeiten!
Pyt de Boer.
Oogstdag en dag van Friese rassen en gewassen 15 okt 2022
De oogstdag/ dag van de Friese rassen en gewassen op zaterdag 15 oktober 2022 in de Kruidhof te Buitenpost was zeer geslaagd. De Lângeiten fokkersklup Fryslân was met een aantal dieren aanwezig. Er waren ca 1500 bezoekers en de landgeiten hadden veel bekijks. Er zijn veel foto’s gemaakt van de bok en beide geiten.
AGENDA
- 24 mei 2025 ALV
- 16 aug 2025 Keuring Harkema
BESTUUR:
Voorzitter
Sijbe Roosma
Gytsjerk
syroosma@hotmail.com
064584 0287
Penningmeester
Janneke Kaastra-Snelter
Noardburgum
j.snelter@hotmail.com
064138 2401
Secretaris
Tjamme Tilstra
Earnewâld
tjammetilstra@hotmail.com
0615516212
Lid
Wina Tiemersma
Noordwolde
wtiemersma01@hetnet.nl
0629561838
Lid
Patrick Duin
Noordwolde
patrick.duin@kpnmail.nl
0652386095
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.