Het stokje overdragen.

Bij deze wil ik namens Yuverta Eindhoven het stokje oppakken om als eerste iets leuks te schrijven over onze landgeiten. Daarna geef ik het stokje weer door aan een ander binnen de vereniging om samen tot leuke verhalen te komen.

Ik ben docent Dierverzorging bij Yuverta Eindhoven en ik wil jullie graag meenemen en iets vertellen over onze mooie schoolgeiten. Deze ook wel bekend staan binnen de school als “de dames”.

Bij ons op school hebben we een knap stel geiten en onze dames zijn bij veel leerlingen geliefd.  Voor de nieuwe leerlingen komen de dames imposant over met hun maat en grote horens. Maar naar de eerste les in de weide zijn ze vaak al helemaal om.

Want wat is nu leuker dan te knuffelen met deze knappe meiden en ze een lekkere borstelbeurt te geven. En de dames, die vinden het allemaal wel prima. Helemaal als er iets lekkers tegenover staat, natuurlijk, want bij een geit gaat de liefde door de maag.

Voor de oudere leerlingen wordt de uitdaging wel wat groter. Zij gaan met ze aan de wandel (en andersom), doen de gezondheid check en bekappen met de juf de klauwen. En soms, soms doen we gewoon een spelletje met ze. Gewoon voor de fun.

Onze dames weten al snel hoe een leerling in elkaar steekt. Van een afstandje kijken ze een voor een de leerlingen na om te kijken bij wie ze het beste door de poort kunnen glippen. Want wat is er nu leuker dan een groep leerlingen achter je aan te laten rennen en van de vrijheid te genieten. Totdat in de verte het magische geluid van een emmer brokken weerklinkt en het tijd is om weer terug naar de weide te keren.

Ook tijdens de praktijklessen zijn de dames ook zeker nooit saai. Bij de ene leerling gaan ze liggen, bij de ander gaan ze trekken en bij weer een ander lopen ze als een brave hond met een los touwtje ernaast.
Ze zijn een spiegel van de leerling en dat maakt het werken met deze geiten zo mooi.

Ze leren onze leerlingen rust te bewaren,  zelfvertrouwen te vergroten, omgaan met frustratie en doorzettingsvermogen. Maar ook het vooruitdenken, plannen, samenwerken en om niet te vergeten het poep scheppen.

Waarschijnlijk ben ik als geitenliefhebber enorm bevooroordeeld. Want als je het mij vraagt zijn onze geiten gewoon de leukste dieren van heel de school. Maar misschien nog wel belangrijker, onze beste leermeesters.

Bedankt voor het lezen van mij stukje. Ik hoop dat ik jullie een beetje een kijk heb kunnen geven over de waarde van onze dames voor ons als school

Bij deze geef ik het stokje door aan Laura van Dam om het volgende stukje te schrijven 

Groetjes Angelique