Foutje bedankt

Hoi allemaal! 

 

Wij zijn Jan Bissels en Aniek de Laat-Pierlo; vrij nieuwe fokkers binnen het stamboek (voorheen wel jaren gefokt met stamboekloze dieren). Jan had al 2 landgeiten, toen ik 16 jaar geleden, als 17 jarige, bij hem kwam om de paarden mee te verzorgen. 

Onze bok Frits was helaas stamboekloos en hem hebben we in 2021 laten castreren na de aankoop van 2 gekeurde geitjes. Deze twee kochten we bij Arjan en Monique van der Spank (VAN ‘T SKÔNSTE PLEKSKE).) . Ze waren beide gedekt door Azul van het Abenschot. In 2022 zijn uit die combinatie onze Bobbi (uit Uma van Salau) en Bibi (uit Yente van Salau) geboren. Deze hebben we gehouden en hebben gekozen voor de stalnaam ”van de haffertsestraat”.  Bobbi kreeg “Goed” op de keuring en Bibi zelfs “Zeer Goed”.

Onze bok Frits

In juli kochten we daar Barend from Snowville bij, gefokt door Leon van Eersel. Barend heeft tot de keuring van 3 september bij de dames gelopen. Barend groeide vrij groot en wat lang uit, niet helemaal passend bij onze geiten en ons fokdoel. Hij werd op de keuring dan ook beoordeeld met “Voldoende”.
Op de keuring kwamen we Inez Kooij tegen. Zij had 2 bokjes bij zich waaronder Beer van de Leliaard; een mooi compact bokje met een fraai koppie. Deze paste wat beter bij onze geiten. We kochten hem ter plekke.
Eind september kwam hij bij ons wonen. De bedoeling was om met hem te fokken dus Barend werd bij Frits gezet, de dames gingen apart en de jonge geitjes werden gespeend. 
Echter werden onze geiten eind december toch wel erg dik… Jan en ik ging tellen en bedachten ons toch dat dan nog Barend de papa zou kunnen zijn. Hij had immers van juli tot september (!) bij de meisjes gelopen. Als ze van Beer drachtig waren, kon dat pas vanaf februari.
Maar jawel.. 27 december beviel Uma van een drieling, 3 geitjes! Al snel volgen de dochter Bobbi die 1 geitje kreeg. Daarna Yente met een bokje en een geitje en als laatste Bibi met ook een bokje en een geitje. Alle 8 kerngezond! Gelukkig, het was immers niet de bedoeling dat de jongste geiten al gedekt werden. 

Inmiddels zijn er 5 geitjes verkocht. Eind maart zullen ze gaan grazen in het Gooische natuurgebied. Eén geitje gaan we houden (welke dat wordt, wordt nog kiezen). De 2 bokjes staan intussen op Marktplaats.
Hopelijk mag Beer rond september/ oktober weer bij de dames en zullen we dus pas in 2024 zijn eerste nakomelingen gaan verwelkomen.
We wisten het al: een geit blijft een geit en een geit doet wat hij/zij wil! 

Jan, Aniek en de geitenboerderij