Een bijzondere middag over minder in plaats van meer

Op zaterdag middag 24 september was het jaarlijkse symposium voor de landgeiten. Het thema was klauwverzorging. Het vond plaats bij Jaap Mekel in Ravenswoud, dat ligt net in Friesland vlakbij Smilde. Op het terrein van Jaap was een stuk overdekt met een groot zeil, er stonden strobalen en stoelen en er was stroom voor de presentatie. Een zeer passende omgeving dus. We werden ontvangen met koffie, thee, cake en koek.

Dierenarts Margit Groeneveld heeft als favoriet dier de geit. Dat komt goed uit voor ons. Vooral de hobbygeitenhouders interesseren haar.

Eerst legde Margit uit hoe de klauw er van binnen uitziet en wat de zwakke plekken zijn.

Daarna kwam duidelijk naar voren dat het bekappen zoals we dat altijd deden (elke 3 maanden? voor de keuring?) ter discussie staat. De geiten hebben een natuurlijk patroon van afslijten. Als ze normaal lopen- niet kreupel zijn – is er waarschijnlijk geen reden om iets aan de hoeven te doen. Een ander gezichtspunt dat ook vorig jaar wel even voorbijgekomen was.

De verschillende oorzaken van kreupelheid:

  • Rotkreupel (vooral bij schapen, geiten kunnen het wel overbrengen maar zijn minder gevoelig ervoor)
  • Wittelijn problemen of een abces (overgang bot naar de hoef)
  • Granuloma’s/tylomen (groeisels onder de zool of in de tussenruimte )
  • CCDD (meer bij bedrijven Contagious Caprine digital dermatitis, een besmettelijke vorm van huidontsteking tussen de tenen van de hoeven ) waarbij je plekken ziet aan de zool met abcessen en wildvlees vorming
  • CAE  (nb niet in de klauw maar in de gewrichten)

Wanneer wel bekappen:

  • Voorkomen van pijnlijk afscheuren van overgroei
  • Vergroeiing (verkeerde poot- of klauwstand)

Let op bij het weghalen van hoorn: druk op de klauw zorgt voor extra hoorn aanmaak. Maar de zool is niet het gewicht dragende deel, dat is de buitenwand. De vorming van de hoef en de hoorn heeft ook te maken met de voeding. Bij te zware geiten doen zich  sneller klauwproblemen voor.

Naast de voeding is ook het aanbod van mineralen zoals zink mangaan en biotine (vitamine B8) belangrijk voor gezonde hoornvorming. Er zijn meer mineralen die ook een rol spelen bij de algemene gezondheid. IJzer is nodig maar houdt soms de opname van andere mineralen (selenium, jodium, koper) tegen.

Na de theorie de praktijk. Een gezonde geit van Jaap werd bekeken. Wel wat losse hoorn aan de buitenrand maar geen reden om dat weg te halen, gewoon laten zitten.

Toen een geit die een slechte stand van de poten had. Overgenomen in juni door Jaap uit een koppel dat in de begrazing had gelopen.  De klauwen waren misvormd geraakt, het bot had zich erop aangepast. Toch liep de geit na de bekapping wel beter. Je moet dan maandelijks verzorging doen tot je het best mogelijke resultaat hebt bereikt. Het komt in zo’n geval waarschijnlijk niet meer helemaal goed.

Daarna rondwandeling over het terrein van Jaap. In 1996 aangekocht, landbouwgrond teruggegeven aan de natuur. Een bewust beleid. Voor hun nieuwgebouwde energievriendelijke huis een ven uitgegraven in de leemgrond. Tijdens het vertellen over de veranderingen zo nu en dan luid gekwaak van boomkikkers. Jaap ving een kleintje en later een middelgrote, felgroen, een prachtig dier dat je eerder in de tropen zou verwachten.
Hij heeft een mesthoop waar elk jaar de ringslangen eieren komen leggen uit de hele omgeving. Om amfibieën aan te trekken moet je een vijver hebben zonder vis.

Uiteindelijk bracht een heerlijke BBQ lucht ons bij een gebraden hamburger, met ui en sla, terug in de tent.
Wat een boeiende en gezellige middag. Bedankt voor het organiseren.

Florien van Heest van de Sikkenbrug