Zuid-Nederland

Regio Zeeland, Noord-Brabant, Limburg en Belgische leden.

Foutje bedankt

Hoi allemaal! 

 

Wij zijn Jan Bissels en Aniek de Laat-Pierlo; vrij nieuwe fokkers binnen het stamboek (voorheen wel jaren gefokt met stamboekloze dieren). Jan had al 2 landgeiten, toen ik 16 jaar geleden, als 17 jarige, bij hem kwam om de paarden mee te verzorgen. 

Onze bok Frits was helaas stamboekloos en hem hebben we in 2021 laten castreren na de aankoop van 2 gekeurde geitjes. Deze twee kochten we bij Arjan en Monique van der Spank (VAN ‘T SKÔNSTE PLEKSKE).) . Ze waren beide gedekt door Azul van het Abenschot. In 2022 zijn uit die combinatie onze Bobbi (uit Uma van Salau) en Bibi (uit Yente van Salau) geboren. Deze hebben we gehouden en hebben gekozen voor de stalnaam ”van de haffertsestraat”.  Bobbi kreeg “Goed” op de keuring en Bibi zelfs “Zeer Goed”.

Onze bok Frits

In juli kochten we daar Barend from Snowville bij, gefokt door Leon van Eersel. Barend heeft tot de keuring van 3 september bij de dames gelopen. Barend groeide vrij groot en wat lang uit, niet helemaal passend bij onze geiten en ons fokdoel. Hij werd op de keuring dan ook beoordeeld met “Voldoende”.
Op de keuring kwamen we Inez Kooij tegen. Zij had 2 bokjes bij zich waaronder Beer van de Leliaard; een mooi compact bokje met een fraai koppie. Deze paste wat beter bij onze geiten. We kochten hem ter plekke.
Eind september kwam hij bij ons wonen. De bedoeling was om met hem te fokken dus Barend werd bij Frits gezet, de dames gingen apart en de jonge geitjes werden gespeend. 
Echter werden onze geiten eind december toch wel erg dik… Jan en ik ging tellen en bedachten ons toch dat dan nog Barend de papa zou kunnen zijn. Hij had immers van juli tot september (!) bij de meisjes gelopen. Als ze van Beer drachtig waren, kon dat pas vanaf februari.
Maar jawel.. 27 december beviel Uma van een drieling, 3 geitjes! Al snel volgen de dochter Bobbi die 1 geitje kreeg. Daarna Yente met een bokje en een geitje en als laatste Bibi met ook een bokje en een geitje. Alle 8 kerngezond! Gelukkig, het was immers niet de bedoeling dat de jongste geiten al gedekt werden. 

Inmiddels zijn er 5 geitjes verkocht. Eind maart zullen ze gaan grazen in het Gooische natuurgebied. Eén geitje gaan we houden (welke dat wordt, wordt nog kiezen). De 2 bokjes staan intussen op Marktplaats.
Hopelijk mag Beer rond september/ oktober weer bij de dames en zullen we dus pas in 2024 zijn eerste nakomelingen gaan verwelkomen.
We wisten het al: een geit blijft een geit en een geit doet wat hij/zij wil! 

Jan, Aniek en de geitenboerderij

Vertel iets over jezelf:

Recent hebben we de vraag gesteld aan de leden van zuid: “heb je een leuk verhaal of wil je iets over jezelf vertellen, laat het ons weten”.
Hieronder een leuk stukje wat we ontvingen van Marieke Kodde van de Koddekudde

Online werd een oproep geplaatst door een fotozaak waar een cursist van ons schapen drijven werkt. De vraag was om met een zo bijzonder mogelijk huisdier op de foto te willen zetten.  Zij had voor mijn bok niet lang daarvoor een prachtige halsband met leiband, voor om mijn middel, gemaakt zodat ik er makkelijker mee kan lopen in optochten waar we nog weleens aan deelnemen.

Dus mijn reactie was gekscherend dat mijn bijzondere huisdier Nederlandse Landgeiten waren met een foto van mijn kudde. Nooit gedacht te winnen natuurlijk, maar jawel, het bericht kwam dat we gewonnen hadden en naar de studio mochten komen. Alleen was wel de vraag met hoeveel want het was er niet zo groot, zei de eigenaar lachend. Nooit de bedoeling maar ja die kans krijg je normaal niet zo gauw. Mij leek het geschikt om onze imposant gehoornde Nederlandse Landgeit moeder Ona met haar boklam Calimero mee te nemen. 

De andere geiten hadden nog te jonge lammeren waardoor het mijn inziens te stressvol voor hun zou zijn. Calimero was ontzettend tam geworden omdat hij veel eerder was gekomen dan de andere lammeren en in het begin alleen mij en de honden had om mee te spelen. Ik heb heel wat heerlijke rug massages van hem gehad aan het einde van de dag als ik dan nog even bij ze in de trailer ging liggen. 

Mijn vader helpt mij altijd veel bij de dieren en ik wilde heel graag dat ik met hem samen op de foto kon. Mooi als herinnering, maar niet echt zijn ding. Dus ik gooide het over een andere boeg, ik had zijn hulp erbij nodig om alle dieren in het gareel te houden, dan staat hij altijd meteen klaar. Zelf doe ik regelmatig demonstraties schapen drijven verzorgen en heb daarbij mezelf een pak samengesteld om het een beetje historisch aan te kleden. Voor mijn vader  stiekem ook wat kleding meegenomen

Keuring Gemert 21 augustus 2022

 

 

Na een klein jaartje was het zondag 21 augustus weer zover en hield de LFNL-Zuid haar uitgestelde landgeiten keuring onder ideale weersomstandigheden bij de Museumboerderij te Gemert.

Voorzitter Wilna Boink heette alle deelnemers in een korte speech van harte welkom en riep op om er mooie dag van te maken. Er waren 54 dieren opgegeven die gekeurd werden in een enkele ring. Naast de twee keurmeesters nam er een aspirant-keurmeester deel aan de keuring.

Mede door het fraaie weer  en de vele mooie dieren verliep de keuring voorspoedig en in een zeer gemoedelijke sfeer. De keurmeesters namen royaal de tijd om de aspirant-keurmeester de kans te geven om de nodige zaken te leren en ook naar de deelnemers werd de tijd genomen om een en ander goed toe te lichten. Dit viel bij iedereen en in het bijzonder bij de nieuwe leden goed in de smaak en werd erg gewaardeerd. Rond vier uur s ’middags konden de dag-kampioenen bepaald worden.

Agenda 2023
 
  • 23 april: historische optocht Gemert
  • 5,6 en 7 mei: Animal Event Beekse Bergen
  • 13 Augustus: keuring Gemert
  • 2 september: keuring in Udenhout
Bestuur
 

Voorzitter:
Wilna Boink
Udenhout
wilnaboink@live.nl
013-5112398

Penningmeester:
Wilna Boink
Udenhout
wilnaboink@live.nl
013-5112398

Secretaris en P.R.
Alex Dobbelsteen
Heeswijk-Dinther
0413 293 823
alexdobbelsteen@home.nl

Bestuurslid:

Bertie van Hintum
Herpen
rickvanhintum69@gmail.com

Bestuurslid:
Mark Welten
Liessel
06-15676680
info@oudeeik.nl