Verslag jubileum keuring 19 aug jl. te Harkema

Verslag Landgeitenkeuring te Harkema d.d. 19 aug 2023.

Op zaterdag 19 augustus 2023 hebben wij onder ideale weersomstandigheden voor het 25ste jaar onze landgeitenkeuring bij de Spitkeet in Harkema gehouden. Het was vooraf even spannend, want er werd zeer warm weer en onweersbuien voorspeld. De warmte konden we ondervangen dankzij de  voortreffelijke medewerking van de Spitkeet. We mochten de opstelling van de dieren en de keuringsringen aanleggen in de fruitbomen hof: knus en lekker in de schaduw van de appel- en perenbomen! Gelukkig bleven de onweersbuien uit en werd het een feestelijke dag.

De feestvreugde werd verhoogd door de jeugd, die in een speciaal toegevoegde rubriek een geit of bok mochten voorbrengen. Er deden dertien kinderen mee en de meeste waren verkleed en/of deden een kunstje. Keurmeester Erika Lanting-Prins begeleidde één en ander op voortreffelijk wijze en reikte na afloop de medailles uit aan alle kinderen.

Ook de aanwezigheid van eendenkorf vlechter Gjalt de Groot, die tevens gerookte paling en boeken te koop aanbood en Huub Fuchs van burger coöperatie ‘Land van Ons” met informatie over het stimuleren van biodiversiteit en verkoop van regionale producten, verhoogden de feestvreugde.

Er was de gehele dag veel media aandacht: live in radio uitzendingen van Omrop Fryslân (vrijdag en zaterdag) ,  Omrop Fryslân TV was met een cameraploeg aanwezig en zond in het tv-programma ‘Hjoed’ op zaterdagavond van 18.00 uur elk vol uur een item over de keuring uit, maandag 21 aug stond er een uitgebreid artikel met foto’s in het regionale Nieuwsblad Noord-oost Friesland en als klap op de vuurpijl stond er maandag 21 augustus een prachtige foto van Iris Maria Paddock (3j) en Sam Hubregtse (2j) met hun ‘bijengeit’ Boefke op de voorpagina van de Leeuwarder Courant  met binnenin een uitgebreid artikel met foto’s .   

Ja en dan natuurlijk de keuring van de landgeiten, daar ging het tenslotte om. Er waren 91 dieren aangemeld. Dat was 1 ½ keer zoveel dan vorig jaar en daar waren wij erg blij mee. Er was heel veel kwaliteit en erg weinig afgekeurde dieren. (de  uitslagen staan hieronder).

Alle deelnemers kregen een kleine herinnering in de vorm van een balpen met opschrift “25 jaar keuring Spitkeet-Harkema” en een sleutelhanger met ons clublogo en opschrift.

Het was een zeer geslaagde en gezellige jubileum keuring met dank aan alle vrijwilligers en sponsoren!  Op naar de 26ste keuring  “yn’e Harkema”.

Het bestuur Lângeiten Fokkersklup Fryslân

Sijbe IJ. Roosma, Albert Thalen , Janneke Kaastra-Snelter

Keuringsuitslagen Harkema 19 aug. 2023:

Geitlammeren:

1) Dora van de Bosrand    2) Dana van de Bosrand    3) Dette fan Sin en Wille

1,5 jarige geiten:

1) Bellis van de Bosrand   2) Boefke fan Ealsum   3) Bibi fan it Hege Sân

Meerjarige geiten:

1) Antje van de Henricus Hoeve    2) Amira van de Bosrand    3) Annie fan Dekema

Veteranen geiten (8 jaar of ouder):

1) Nina van de Bosrand    2) Klara fan Foestrum

Boklammeren:

1) Doede fan Sin en Wille   2) Cees van’t Moeras   3) Donald oet Westervenne

1,5 jarige bokken:

1) Boris van Dijkzicht    2) Bilbo van de Gottemaecker    3) Berend van de Goudberg

Meerjarige bokken:

1) William van de Bosrand    2) Willem van’t Geeserveld    3) Alex oet Westervenne

Veteranen bokken (6 jaar of ouder):

1) Romke van de Poggebelt      2) Robin van de Klencke

Dagkampioen geiten: Nina van de Bosrand

Dagkampioen bokken: William van de Bosrand

Dagkampioen bokken: William van de Bosrand